Imatge de la cua que es va formar dimecres per accedir al cim de l'Everest

Nepal prohibeix el plàstic d’un únic ús a l’Everest

La nova normativa que entrarà en ús l’1 de gener del 2020, no permetrà objectes de plàstic com ara bosses, ampolles o palletes a la regió napel·lina de l’Everest

Nepal ha decidit prohibir els plàstics d'un sol ús a la regió de l'Everest per a lluitar contra la creixent contaminació al sostre del món, que aquest any va ser coronat per un nombre rècord d'escaladors donant la llum d'alarma sobre la massificació de la muntanya.

La nova norma entrarà en vigor l'1 de gener de 2020 i ha estat presa pel municipi de Khumbu Pasang Lhamu, al districte nord-oriental de Solukhumbu, segons ha informat a EFE el principal administratiu de la zona, Ganesh Ghimire. La prohibició inclourà objectes de plàstic com bosses, palletes i ampolles de menys de 30 micres de gruix, en un moment en què el país busca atreure 2 milions de visitants estrangers el 2020 amb una campanya turística.

Un alpinista recoge basura en el camino a la cima del Everest
Un alpinista recull escombraries, camí al cim de l'Everest | Cedida

 

Controls però sense càstig, de moment

«No obstant això, les begudes en llaunes de metall sí que seran acceptades», ha precisat Ghimire sobre una prohibició que, de moment, no castigarà als qui la incompleixin. «Treballarem amb l'administració local, les companyies de muntanyisme i l'Associació de Muntanyisme de Nepal per a fer complir la prohibició», va afegir.

Aquesta temporada el Departament de Turisme nepalès va emetre 378 permisos d'escalada, un rècord històric des de la primera ascensió a l'Everest el 1953. De fet, el govern del país va introduir una norma el 2014 que obligava a cada membre de les expedicions retornar amb almenys 8 kg d’escombraries de l’Everest. Si aquesta norma no es complia, el govern no els hi retornava un dipòsit de 4.000 dòlars.

Hasta hace poco se acumulaban montañas de residuos en el Campamento Base del Everest
Més i més escombraries acumulades al Camp Base de l'Everest | EFE

 

D’ençà del 2014, el nombre d'excursionistes ha augmentat cada any a la regió de l'Everest, així que «prohibir l'ús de plàstics és una bona idea  per part de les autoritats locals», ha dit a EFE l'expresident de l'Associació d'Agències de Trekking de Nepal, Sitaram Sapkota. Durant la temporada d'ascensió, que va culminar al maig, un equip de muntanyencs encarregat de la neteja de l'Everest va recuperar prop d'11 tones d’escombraries i quatre cadàvers  que havien quedat abandonats a la muntanya més alta del món. 

També et pot interessar...