Muntatge duna persona dutxant-se i en un marc una imatge dun mosquit

Si et neteges les mans amb això, els mosquits et crivellaran quan puguin

En funció del sabó que fem servir, podem atreure o repel·lir els mosquits sense adonar-nos

Amb l'arribada de la calor, també arriba la temuda època dels mosquits, aquests petits insectes que poden arruïnar les nostres nits d'estiu amb les picades molestes i la picor incessant. Encara que, és ben sabut que els mosquits són atrets per l'olor de la pell i la presència de substàncies químiques, hi ha un detall que moltes persones passen per alt: el sabó que fem servir pot influir en la quantitat de picades que rebem.

 

Els mosquits són uns dels insectes més molestos i perillosos que hi ha, ja que amb les seves picadespoden transmetre malalties com el dengue, la malària o el zika. A més a més, els mosquits són molt selectius a l'hora d'escollir les seves víctimes, i se senten atrets per determinades olors que emeten.

Per exemple, un dels factors que influeix en l'olor que desprenem és el tipus de sabó que fem servir per rentar-nos les mans o el cos. Alguns sabons poden contenir substàncies químiques que atrauen els mosquits, mentre que altres poden tenir aromes naturals que els repel·leixen. Per això, és important saber quins sabons fer servir i quins evitar si no volem picades d'aquests insectes.

Quins sabons atrauen els mosquits?

Els mosquits tenen un sentit de l'olfacte molt agut que els permet detectar les substàncies químiques que hi ha a l'aire. S'alimenten de la sang de les persones i altres animals, i per trobar-los segueixen el rastre de certs compostos orgànics que alliberen per la pell o per la respiració.

 

Un d'aquests compostos són els àcids carboxílics, que són responsables de l'olor corporal. Els àcids carboxílics es produeixen per la descomposició bacteriana de la suor i varien segons la genètica, la dieta i l'estat de salut de cada persona. Algunes persones tenen més àcids carboxílics que altres i, per això, els piquen més els mosquits.

Mà amb perfum i mosquit
Hi ha perfums que atrauen més els mosquits | España Diario TIPS, Getty Images, PixaBay

Però no només els àcids carboxílics influeixen en l'olor que desprenem. També ho fan els productes que fem servir per rentar-nos o perfumar-nos, com els sabons, les cremes, els desodorants o les colònies. I alguns d'aquests productes poden contenir substàncies químiques que atrauen els mosquits, com l'alcohol, l'amoníac o l'àcid làctic.

 

Segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Florida, alguns sabons comercials poden augmentar el risc de ser picat pels mosquits. I és que els investigadors van provar diversos sabons sobre voluntaris humans i van mesurar l'atracció dels mosquits cap a ells.

 

Els resultats van mostrar que alguns sabons augmentaven significativament l'atracció dels mosquits, mentre que d'altres no tenien efecte o fins i tot la reduïen. Amb tot això, hem descobert quins van ser els sabons que més van atraure els mosquits van ser. I, principalment, van ser dos: Dove i Simple Truth.

Per què? Doncs, molt senzill: aquests sabons contenen ingredients com ara glicerina, oli de coco o fragàncies artificials. Tots aquests elements poden fer que la nostra pell faci olor més dolça o més floral per als mosquits.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Quins sabons repel·leixen els mosquits?

Però no tot són males notícies. Per contra, hi ha altres sabons que ens poden ajudar a repel·lir els mosquits, ja que gràcies als seus ingredients naturals, o les aromes cítriques o d'herbes.

 

Aquests sabons poden contenir substàncies com la llimona, l'espígol, l'eucaliptus, la menta o el romaní, que són desagradables per als mosquits. Segons el mateix estudi, el sabó que més va repel·lir els mosquits va ser Native.

Primer pla de diversos sabons de mà de colors
En funció del sabó que fem servir, podem atreure o repel·lir els mosquits | Getty Images

Es tracta d'un sabó natural i vegà, que conté ingredients com oli de coco, extracte de romaní, mantega de karité i oli essencial de lavanda. Aquests ingredients li donen una aroma fresca i suau que no atrau els mosquits.

 

Tanmateix, és important tenir en compte que la prevenció de picades de mosquits va més enllà del tipus de sabó que fem servir. L'ús de repel·lents, roba adequada i altres mesures de protecció són fonamentals per evitar les molestes picades. I les possibles malalties que els mosquits poden transmetre.

 

Així que ja saps: amb un enfocament integral a la prevenció, podem gaudir de l'estiu sense preocupacions. I mantenir així aquests intrusos alats a ratlla, especialment si sabem escollir amb quin sabó rentar-nos.