Un any més, l'associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN) ha organitzat una jornada de neteja a la zona del riu Glorieta, que passa per Alcover, per tal d'alleugerir una mica la quantitat de deixalles que, any rere any, s'acumulen i posen en perill no només l'aigua del riu, sinó tot l'ecosistema de la zona. La jornada ha comptat amb el suport de Decathlon, empresa que, des de fa un temps, inverteix els beneficis de la comercialització de bosses en projectes mediambientals.
Els preparatius per a la jornada han començat al voltant de les 10.00 hores, al Mas Forès d'Alcover, hora en què ha començat a arribar gent i s'ha fet la confirmació dels inscrits. Han sigut més de 50 els voluntaris que han decidit passar el matí de diumenge netejant el riu. Cal destacar la gran presència de famílies, amb nens d'entre 1 i 10 anys. L'organització s'ha mostrat satisfeta amb l'assistència. Lamentablement, però, un error amb el sistema d'inscripció ha fet que algunes persones no poguessin inscriure's. «Estem fent dues actuacions, a banda d'aquesta també estem a la platja de Salou, eliminant plantes exòtiques. Allà hi ha unes 70 persones, estem molt contents amb la gent que s'ha mobilitzat» ens comenta Jesús Ortiz, un dels organitzadors del CEN.
Coneixent l'ecosistema del Glorieta
A les 10.30 hores s'ha realitzat l'activitat 'Coneixement de l'entorn i biodiversitat del riu Glorieta', que es tracta d'una versió reduïda del taller 'Els habitants secrets del riu'. L'activitat, especialment dirigida als infants presents però també d'interès per als adults, té com a finalitat donar a conèixer l'ecosistema fluvial. Els nens han après el que són els barquers o que el barb de cua roig és l'única espècie de peix del riu Glorieta, entre altres coses.
La neteja del riu Glorieta
Al voltant de les 11.00 hores ha començat la neteja del riu. Primer, els organitzadors han repartit guants i eines de treball els voluntaris, els quals s'han dividit en dos grups. Les deixalles s'han recollit de manera selectiva, separant-les en plàstic, paper, vidre i rebuig. Jesús Ortiz ha afirmat que es noten molt les actuacions d'altres anys, «la situació està millorant moltíssim. La gent embruta menys gràcies a les nostres actuacions i a la difusió per xarxes i els mitjans de comunicació».
La majoria de deixalles que s'han trobat són les usuals llaunes, papers i burilles. No obstant això, alguns voluntaris han trobat parts metàl·liques de cotxes així com una zona amb fruita, espelmes, perfums i monedes que ha sigut la sorpresa del dia. A l'acabar la jornada s'han retirat un total de 45 kg de deixalles; la mala notícia és que hi ha deixalles noves; la bona, però, és que fa la sensació que la situació segueix millorant. Podeu veure les imatges de la jornada en aquest enllaç.