Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una nevada al Pallars Sobirà amb la posta de Lluna

Imatges precioses: La neu torna a emblanquinar el Pirineu gràcies a l’última gran refrescada

Els ruixats i tempestes de les últimes hores han caigut en forma de neu sobretot per sobre dels 2.200 metres a gran part de la serralada

Imatge d'una nevada al Pallars Sobirà amb la posta de Lluna
Imatge de la nevada al Pallars Sobirà amb la posta de la Lluna aquest dilluns al matí | Ramon Baylina

La primavera és segurament l’estació més boja a nivell meteorològic, i mostra d’això és que, tot i trobar-nos a ple juny i a pocs dies abans de l’arribada oficial de l’estiu, la neu ha tornat al Pirineu deixant una emblanquinada a les cotes més altes,  sobretot per sobre dels 2.200, però localment ha baixat fins als 2.000 amb una estampa que feia setmanes que no es veia. Tot plegat gràcies als últims xàfecs i tempestes acompanyats d’una clara refrescada.

En general han estat enfarinades anecdòtiques i poc importants, però localment s’han acumulat gruixos una mica més significatius, com ara a la Bonaigua, Certascan o Espot, on han caigut entre 5 i 10 centímetres. Tot i que no és estrany veure nevar a principis de juny al Pirineu, aquesta situació és força destacable tenint en compte les calorades del maig, que han fet que aquest hagi estat el mes de maig més càlid des que hi ha registres, també a zones del Pirineu. Aquestes són les precioses imatges de l’emblanquinada al Pirineu català i andorrà:

Pluges de més de 90 l/m²

Els ruixats i tempestes de les i últimes hores han estat molt irregulars però han caigut a gran part de Catalunya, localment amb força i calamarsa. Destaquen els 94 l/m² caiguts a Manlleu, Osona, com a una de les dades més destacables, però també entre 40 i 70 l/m² a molts punts d’Osona, Ripollès i Berguedà, les comarques on clarament els patacs d’aigua van caure més estona i amb més força. Aquestes són les dades més importants recollides per les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 

Segueix el temps mogut i fresc

De cara a aquest dilluns, l’ambient es mantindrà fresc arreu i amb inestabilitat encara entre Barcelona, Girona, Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central, amb algunes tempestes de tarda intenses a l’interior. La neu pot caure al Pirineu per sobre dels 2.000 metres tan sols, localment per sota en moment de xàfec. Més sol com més al sud i Ponent, amb mestral a l’Ebre.