La nevada baixa dels 500 metres a punts de l’interior de Catalunya

Les nevades són febles i acabaran marxant la majoria. Zones com el Vallès, Osona, Bages, Anoia, Solsonès, Moianès, Baix Camp o la Segarra han vist caure una neu que serà molt intensa al Pirineu

La neu està fent acte de presència aquest dimecres al matí a cotes molt baixes de l’interior de Catalunya. De fet, s’ha vist nevar clarament per sota dels 500 metres a comarques com ara Osona, Bages, Anoia, Solsonès, Berguedà, la Conca de Barberà o el prelitoral de Tarragona, entre d'altres. També s'ha vist nevar a les parts altes del Vallès, com ara La Mola, Sant Llorenç del Munt o el Montseny, on calen cadenes per accedir al Turó de l'Home. La cota de neu es situa de mitjana a tan sols entre els 600 o 700 metres, però a l'interior està clarament per sota.

Poblacions com ara Vic, Manresa, Guissona, Moià, Santpedor, Artés, Pujalt o Tona, entre d’altres, estan veure nevar,  tenint en compte que la majoria d’elles ronden els 500 metres d’altura, inclús els 300 metres.La neu no està causant estralls però localment agafa a teulades, cotxes i vegetació, tot i que a partir dels 600 o 700 metres el paisatge és més blanc.  Aquest és el vídeo que hem pogut enregistrar de la nevada a les muntanyes de Tarragona:

Una nevada feble i més aviat anecdòtica  que ja estava anunciada però que ha baixat més de cota del que es pensava inicialment degut a l’aire fred estancat de la nit, cosa que ha agafat per sorpresa a moltes persones. A més, zones com Montserrat, El Montseny, la Panadella o les muntanyes de Tarragona també s’han tenyit lleugerament de blanc, tot i que, en els millors dels casos, s’estan registrant 2 centímetres.  Aquestes són les insòlites imatges de les nevades d’aquest matí:

La nevada ha estat una mica més intensa a Prades
La nevada ha estat una mica més intensa a Prades | Meteo Prades

 

Nevada intensa a l'ermita de Sant Roc de les muntanyes de Tarragona
Nevada intensa a l'ermita de Sant Roc de les muntanyes de Tarragona | Tarragona Digital

 

Imatge de la neu cobrint la carretera de Prades
Imatge de la neu cobrint la carretera de Prades | Tarragona Digital

 

El sol i el vent s’imposaran però la nevada continuarà al Pirineu

Aquestes precipitacions aniran marxant de gran part de l’interior de Catalunya al llarg del matí, però quedaran restes d’inestabilitat a zones del nord-est, especialment al voltant d’Osona, Garrotxa i Alt Empordà, on la cota es pot mantenir al voltant dels 500 metres. No obstant, la nevada serà molt intensa durant tot el dia al Pirineu, especialment a la cara nord, on en tot l’episodi es poden acumular fins a quasi un metre de neu a les cotes més altes.

A la resta, el vent del nord entrarà amb força i escombrarà la majoria de núvols amb una tarda assolellada però ventosa i freda. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per vent a moltes comarques catalanes, especialment al centre, sud i Pirineu. A la serralada pirinenca, el vent serà fort i aixecarà la neu traslladant-la al Prepirineu, fenomen que es coneix com a torb.

Mapa d'alertes per vent aquest dimecres
Mapa d'alertes per vent aquest dimecres | Meteocat