La nevada més important en 10 anys al Pirineu en un octubre

La neu ha arribat a tota la serralada i ha baixat fins els 800 metres en moltes ocasions. A les cotes més altes s’han registrat fins a 40 centímetres amb un paisatge de ple hivern

Aquest mes d’octubre serà recordat durant força temps pels diversos temporals que hem patit, però sobretot per la forta i primerenca nevada que ha caigut a tot el Pirineu de forma extensa i a més zones de muntanya de Catalunya. De fet, és l’episodi de neu més important que ha viscut la serralada pirinenca en els últims 10 anys. 

A diferència del 2008, la nevada ha estat encara més extensa i ha afectat totes les muntanyes i valls del Pirineu des de la cara sud fins a la nord a partir dels 800 o 1.000 metres, depenent de la zona. Però també destaca que s’ha vist nevar a la zona dels Ports, cosa que és molt insòlita a finals d’octubre, així com a l’Albera, fet que no s’havia vist fins ara. També al Montseny hi ha hagut una bona enfarinada.

La nevada ha batut rècords també pel que fa a les valls, ja que en alguns punts, com ara a la Vall d’Aran o a la Cerdanya, s’hi ha acumulat entre 5 i 22 centímetres a partir d’uns 900 metres. Un fet molt extraordinari per aquestes dates. Aquests són els gruixos més destacats de l’episodi i les imatges més impressionants:

  • Baqueira: 40 cm
  • Bonaigua: 34 cm
  • Cadí Nord: 22 cm
  • Boí-Taüll: 19 cm
  • Vielha: 17 cm
  • Vallter: 15 cm
  • Certascan: 13 cm
  • El Port del Comte: 13 cm
La nevada ha arribat a tot el Pirineu aquest cap de setmana
La nevada ha arribat a tot el Pirineu aquest cap de setmana | Àlex Van der Laan

 

Un temporal de fred polar extraordinari

El temporal de fred polar que ens va arribar dissabte està sent extraordinari, no només a Catalunya, sinó també a la resta de l’estat i de l’Europa Occidental. Al nord d’Espanya es va veure nevar a tan sols 200 metres diumenge. Ciutats com Oviedo, Ciudad Real, Valladolid, Lleó, Àvila, Burgos o Palència van rebre la visita de la neu aquest cap de setmana, fet totalment insòlit en un octubre.

La nevada està sent molt intensa a la serralada cantàbrica, on els gruixos superen els 50 centímetres en alguns punts i hi ha molts problemes de circulació amb ports tancats, carreteres amb cadenes i autopistes afectades, com ara l’A-8. També ha nevat a zones baixes de França o Regne Unit, per exemple.

Pel que fa a les temperatures, són molt baixes i de nit ja ha glaçat a punts de l’interior, com ara a la Panadella, a l’Anoia, on s’ha arribat als -0,7º aquesta darrera nit. El fred ha estat intens arreu i les glaçades han estat importants i extenses al Pirineu, on s’ha arribat, per exemple, als -10º en algunes zones. 

La neu ha acumulat gruixos important en plena tardor
La neu ha acumulat gruixos important en plena tardor | Àlex Van der Laan

 

Seguiran el fred i la neu?

Les temperatures es mantindran molt baixes aquest dilluns amb ambient de ple hivern accentuat pel vent a moltes comarques. La propera matinada serà la més freda de l’episodi amb força glaçades a l’interior, i a partir de dimarts els termòmetres aniran remuntant poc a poc, tot i que seguiren amb valors baixos. Les temperatures es normalitzaran durant el pont de Tot Sants. 

Pel que fa a les precipitacions, tindrem una treva fins dimarts a la tarda. A partir de llavors, arribarà un front que portarà pluges arreu entre el vespre de dimarts i el dimecres, amb precipitacions que poden deixar quantitats localment destacables. La cota de neu pujarà i es situarà entre els 1.300 i els 1.500, cosa que fa pensar que el Pirineu rebrà una nova nevada important a les cotes mitjanes i altes.