La Vall d’Aran i Andorra es lleven nevades amb l’arribada del fred àrtic

La neu ha caigut de forma feble al llarg de les últimes hores i a les cotes altes s’acumulen localment fins a 20 centímetres. Hi ha algunes afectacions al trànsit

La glopada de fred àrtic, la primera important que tenim aquest hivern, ens ha arribat puntual aquesta nit i ha fet que les temperatures siguin molt baixes arreu amb valors sota zero a gran part de Catalunya. Malgrat que en general el cel està serè, la fredorada ha vingut acompanyada de nevades febles a la cara nord del Pirineu i, aquest matí, la Vall d’Aran, el nord del Pallars Sobirà i Andorra s’han llevat ben blanques. 

En conjunt, la nevada no ha estat molt destacable i a les cotes mitjanes i altes s’han acumulat entre 5 i 15 centímetres de neu, tot i que localment a Andorra s’han assolit els 20 centímetres. A la capital de l’Aran, per exemple, la nevada ha deixat un paisatge de postal, ja que Vielha ha començat el dia amb 5 centímetres de neu. Aquestes són algunes de les imatges de la nevada:

La neu obliga a utilitzar cadenes a dues vies

Malgrat que la nevada no ha està sent important i les màquines llevaneus treballen a tota la zona amb el repartiment de sal, la presència de gel a la calçada està tenint algunes afectacions de trànsit. És obligatoril’ús de cadenes a la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua i a la C-142b de Baqueira al Pla de Beret.  A més, ha estat restringit el pas de camions pesants articulats a la N-230 de Vilaller a Vielha, mesura que s’ha aixecat abans de les deu del matí.

Les nevades van començar dimecres a la tarda i van anar baixant de cota fins a afectar tota la zona. També es van veure caure quatre flocs a la cara sud del Pirineu al vespre, inclús a la vall de Camprodon, a la part oriental de la serralada, però va ser anecdòtic.

  • També et pot interessar: Mitja Europa congelada i sota la neu per l’onada de fred àrtic

Més nevades febles i molt fred amb vent aquest dijous

La constant injecció d’aire fred d’origen polar mantindran l’ambient gèlid durant tota la jornada al Pirineu amb valors que, a les cotes més altes, es mouran entre els -12º i -15º, mentre que a Vielha, per exemple, avui no es passarà dels -2º de màxima. Pel que fa a la neu, seguiran caient ruixats febles a la cara nord durant tota la jornada que no deixaran gruixos destacats. El vent bufarà amb rafegues fortes als cims.

A la resta de Catalunya, el fred serà molt viu arreu amb la majoria de termòmetres per sota dels 10º al migdia. El cel estarà serè i la notícia serà el vent, que es deixarà arreu però que serà fort o, localment molt fort, a punts del Pirineu, Prepirineu, Empordà, Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona. En aquest sentit, ja s’han assolit els 136 km/h al Santuari de Queralt, els 108 km/h a Núria, els 96 km/h a Puigcerdà, 93 km/h a Figueres o 91 km/h a Amposta. De fet, Protecció Civil manté activa l'alerta del Pla Ventcat al Pirineu i l'Empordà i el telèfon d'emergències 112 ha rebut prop de 70 trucades relacionades amb el vent. Consulta aquí la previsió meteorològica completa per aquest dijous.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activades les alertes per vent a moltes comarques, així com per nevades a la Vall d’Aran i per mala mar a la Costa Brava.

Mapa d'avisos per aquest dijous
Mapa d'avisos per aquest dijous | Meteocat