Fa pocs dies, els meteoròlegs de la NOAA (Oficina Nacional de l'Administració Oceànica i Atmosfèrica) dels Estats Units van pronosticar que les condicions són molt favorables per tal que es desenvolupi el fenomen de 'LaNiña' al llarg dels propers sis mesos, és a dir, durant bona part de l'hivern a l'hemisferi nord. El fenomen de 'La Niña' és l'oposat al d''El Niño' i, segons diferents estudis, es creu que aquests fenòmens de teleconnexió globals també ens afecten al temps que puguem tindre a la península Ibèrica, però de forma més discreta.
Com ens afecta el fenomen?
Val a dir que aquestes modificacions en els patrons de la circulació del Pacífic ens afecten de forma molt modesta i no tots els canvis de temps que tenim a Catalunya vénen predefinits per aquests patrons del Pacífic. Tot i això, hi ha estudis que insinuen que quan hi ha 'El Niño', a Catalunya acostumem a tenir períodes amb temperatures més aviat càlides per l'època.
Si com sembla aquest any serà niña podem tindre un hivern que mooolt interessant, imatge via @severeweatherEU mireu com el model ja preveu anomalies negatives del ENSO a l’octubre , i al desembre mitjana ensembles amb quasi -2 tela! #winteriscoming#meteo#324eltempspic.twitter.com/cbZXsqdI2e
— Àlex Van der Laan (@alexmegapc) October 4, 2020
Tanmateix, amb el cas de 'La Niña' passa justament al contrari, acostumem a tenir períodes on hi ha més moviment dels diferents patrons atmosfèrics (borrasques i anticiclons) i hi ha més facilitat perquè tinguem entrades d'aire més fred provinents del nord d'Europa. Per tant, podríem tenir un hivern més fred i mogut a Catalunya que els dels darrers anys.
NOAA CFS favoring strong La Niña for November to January. The 3 most recent strong events for that window coincided with 3 different winter outcomes to the U.S. from the cold 2010-11 winter to the mixed 2007-2008 to the very warm 1999-2000 episode. pic.twitter.com/TNcaL7eDcw
— Commodity Wx Group (@commoditywx) October 5, 2020
Què és 'La Niña'?
No és res més complicat que el fenomen oposat a 'El Niño'. És a dir, la circulació atmosfèrica al Pacífic s'inverteix, fet que implica temperatures superficials del mar més fredes de l'habitual al Pacífic central, a prop de l'equador. Això fa que el temps es torni molt més mogut a les costes sud-americanes però, per contra, a les costes asiàtiques l'acumulació de les aigües càlides del Pacífic afavoreix la formació de nuvolades, pluges molt intenses i sovint també inundacions. 'La Niña', a més, també sol implicar més huracans a l'Atlàntic, al contrari del que passa amb 'El Niño'.
La NOAA apunta que 'La Niña' afavoreix temperatures més altes a l'hivern i un ambient més sec al sud dels Estats Units, i temperatures més baixes de l'habitual al sud d'Alaska, al nord-oest del Pacífic i a l'Oest Mitjà. Convé recordar també que el fenomen de 'La Niña' es relaciona amb canvis atmosfèrics en altres regions del món com podrien ser les pluges més intenses a l'Amazones, o bé la intensificació dels monsons d'estiu a l'Índia. A nosaltres, es creu que també ens afecta tot i que de forma més indirecta, com ja hem comentat.