Pla obert dels treballadors de Nissan caminant als voltants de la fàbrica de la Zona Franca en un acte de protesta el 28 de maig del 2020

Nissan fa una proposta d'indemnització de fins al 85% del sou als treballadors si reinicien la producció

Les dues parts s'han reunit amb la mediació de la Generalitat

La direcció de Nissan ha ofert indemnitzacions equivalents de fins al 85% del sou als treballadors de la companyia majors de 54 anys; del 70% d'entre els que tenen 50 i 53 anys i una indemnització d'entre 45 i 33 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats per als menors de 50 anys, durant la cinquena trobada entre les dues parts amb la mediació de la Generalitat. L'oferiment de la companyia queda supeditada a l'aixecament de la vaga indefinida i que els treballadors tornin a la feina a les plantes de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca després de l'estiu. Així mateix, la direcció ha reiterat la seva proposta d'endarrerir el tancament de la planta el juny del 2021. Les dues parts es tornaran a reunir demà.

En un comunicat, la direcció de Nissan Motor Ibérica també es compromet, a banda d'endarrerir sis mesos el tancament per «guanyar temps» a trobar una opció de reindustrialització, a no fer cap «acomiadament traumàtic» entre la finalització del període de consultes –oficialment aquest dijous- i el desembre del 2020. Com a novetat, la companyia ha xifrat l'excedent de treballadors en 210 fins al desembre d'aquest any per les càrregues de treball previstes actualment (fins a la finalització de l'exercici fiscal és de 17.800 unitats).

Pel que fa a les previsions de l'exercici fiscal del 2021, d'abril a juny,  la companyia calcula la producció de 5.500 unitats entre les dues línies, amb un excedent de fins a 660 persones. La proposta de la direcció de l'empresa està vinculada a què els treballadors acceptin tornar a la feina i, per tant, deixar enrere la vaga indefinida i donar per bo l'ERO sobre més de 2.500 persones. «En cas que els esforços per trobar una solució de futur no fructifiquessin, els representants de la companyia, dins de la comissió negociadora, han reiterat la necessitat d'arribar a un acord dins del marc legal amb l'objectiu de garantir la seguretat jurídica per a totes les parts», assenyala en el comunicat.

Per això, la companyia ha identificat  tres grups de treballadors i els ha proposat diferents graus d'indemnització. Per als nascuts abans del 31 de desembre del 1966, els ofereix el 85% del salari net fins als 61 anys i l'abonament de la Seguretat Social fins als 63 anys; i per als nascuts entre el gener del 1967 i el desembre del 1970, ambdós inclosos, planteja un abonament del 70% del salari net fins als 61 anys (sense l'abonament del conveni especial amb la Seguretat Social).

Per a la resta, menors de 50 anys, planteja una indemnització d'entre 45 i 33 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats (el doble de les 24 establertes legalment) i per als qui es poguessin recol·locar en una alternativa industrial ofereix 33 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats.

La companyia ha assegurat que la seva voluntat és col·laborar «activament» en la recerca d'alternatives per a les plantes que la marca vol deixar d'aquí a uns mesos, encara que fins ara no s'hagi concretat cap opció «seriosa i viable», afirma. Així mateix, ha mostrat la seva «disposició» a participar en una mesa de reindustrialització  per buscar una viabilitat a les plantes i per ajudar les empreses proveïdores a trobar alternatives.

D'altra banda, urgeix les administracions a «treballar activament» per a la recerca d'aquestes opcions i els sindicats a valorar la proposta presentada amb l'objectiu de "desbloquejar la situació i a avançar en el diàleg» que facilitin un acord.

Després d'haver estat reunits durant hores amb la mediació del Departament de Treball, les dues parts s'han emplaçat a una nova reunió aquest dimecres a les onze del matí. L'endemà, dijous, acaba oficialment el període de consultes. «Si no és possible aconseguir aquest avançament cap a un acord, la companyia haurà de seguir endavant amb el calendari previst d'acord amb el procés legal en curs», adverteix.

No obstant això, aquest migdia, quan encara es desconeixia la proposta de Nissan, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha recordat que la mediació del tancament de Nissan es pot allargar més enllà d'aquest dijous i que no hi ha impediments jurídics per prorrogar les converses si l'empresa i els treballadors hi estan d'acord.

El comitè d'empresa insisteix en la retirada de l'ERO

Posteriorment, en un comunicat, el comitè d'empresa ha denunciat que els arguments de l'empresa per justificar la seva decisió és una «mentida» i que el tancament és «merament una decisió política de Nissan». Els representants dels treballadors han insistit que l'empresa primera ha de retirar l'ERO per formar una mesa formada per la direcció de l'empresa, el ministeri d'Indústria o la conselleria d'Empresa i els sindicats per buscar alternatives per a la reindustrialització i el manteniment dels llocs de treball.

«Aquesta mesa és de vital importància per buscar solucions i cobrir la totalitat de l'ocupació actual a Nissan i les empreses associades a la nostra activitat. Però per això caldria rebaixar l'actual conflicte generat per l'ERO presentat per Nissan», remarca el comitè d'empresa.

Per la seva banda, en un tuit, la secció sindical de CCOO a l'empresa ha subratllat que la reunió «ha finalitzat sense cap avançament» i ha criticat l'empresa per «seguir obstinada a parlar d'excedent de plantilles i d'indemnitzacions». «Arribarem fins on calgui per aconseguir un futur per a Nissan ja», ha sentenciat.