Nissan presenta un ERE contra 600 dels seus treballadors

Nissan i els sindicats signen un acord després de setmanes de negociacions

Han acceptat prejubilacions i baixes voluntàries en lloc de realitzar un ERO forçós de 600 treballadors

Nissan i els sindicats dels treballadors han signat  aquest dijous al migdia a la conselleria de Treball  un acorddesprés de setmanes de negociacions, segons han informat fonts de l'empresa i els treballadors, i d’haver-se trencat aquest passat divendres de matinada, creant un «període d’incertesa» que finalment s’ha acabat.

  • També pots llegir: Nissan i els sindicats no arriben a un acord: «S'obre un període d'incertesa»

Acord a Nissan amb prejubilacions i baixes voluntàries

Les converses se centraven a evitar un ERO forçós a Barcelona, en les garanties sobre la continuïtat de la planta i el procés per a la reducció de 600 persones que vol l'empresa, que la plantilla sempre ha insistit que es faci amb baixes voluntàries i prejubilacions. L'acord inclou 450 prejubilacions, 50 baixes voluntàries i 100 baixes  en el marc d'un programa de reestructuració de l'empresa a escala europea.

Per als qui es prejubilin,  Nissan garanteix un 85% del salari net, i un complement del 5% fins als 63 anys, segons els sindicats, que destaquen que així s'arriba al seu objectiu del 90% del sou. Per les baixes voluntàries, a les que es poden adherir fins al març del 2020, es preveuen indemnitzacions de més de 50.000 euros.

El pacte entre Nissan i els treballadors  també inclou, per escrit, garanties que es farà la planta de pintura, que l'empresa va dir que implicaria una inversió de 70 milions d'euros a la Zona Franca. Segons fonts sindicals, la planta està prevista per fer 105.000 unitats, però el redactat del text signat preveu que es pugui ampliar fins a les 160.000.

Els sindicats han lluitat per aconseguir el «millor acord» possible

Des del comitè d'empresa indiquen que es tracta del «millor acord» que tenien opció d'aconseguir, i que han «lluitat» per obtenir les millors condicions possibles. En aquest sentit, han destacat també el compromís del Govern per intentar col·laborar en buscar nova producció.

Ara,  la plantilla de Nissan haurà de ratificar en assemblea el document signat, que els seus representants consideren un preacord a l'espera de l'aval definitiu de la plantilla. Els treballadors faran una assemblea divendres a la fàbrica, i també dissabte a la seu dels sindicats a Via Laietana. L'entesa entre Nissan i els treballadors ha arribat el mateix dia de l'inici de la fira Automobile a Barcelona, i dissipa així la possibilitat plantejada per la plantilla de protestar a les portes del recinte si no hi havia acord.

  • També pots llegir: L'Automobile Barcelona celebra amb l'edició d'aquest cap de setmana el seu centenari