Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la llampegada aquesta matinada a la costa de Barcelona

Nit de llamps i trons, fins a 40 l/m² i fort vent per uns aiguats menys forts del previst

Els xàfecs han estat força locals i els més importants s’han concentrat a la costa de l’àrea de Barcelona, però no s’han registrat incidències

Imatge de la llampegada aquesta matinada a la costa de Barcelona
Imatge de la llampegada aquesta matinada a la costa de Barcelona | @Jorgihoo

 

La línia de tempestes fortes prevista per aquesta matinada de dimarts per l’arribada de la gota freda ha estat menys intensa del previst  i ha afectat especialment la línia litoral de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), on hi ha hagut aiguats de forma puntual amb una nit d’espectacle al cel amb llamps i trons, fins a 40 l/m² i fortes ràfegues de vent. No obstant, els xàfecs han estat més locals i menys intensos del que es preveia inicialment, ja que hi havia alerta vermella (la màxima possible),  i a gran part de Catalunya de moment no hi ha plogut o han caigut pocs litres amb poques incidències en conjunt, més enllà d’alguna acumulació molt puntual d’aigua o la caiguda d’algunes branques d’arbres.

A partir de la mitjanit, les tempestes han començat a aparèixer al prelitoral de Barcelona i s’han anat estenent per la costa, afectant especialment les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme, on s’han concentrat els registres més importants. Les pluges han arribat també a diversos punts de les comarques de Barcelona i Girona, així com del Pirineu i Prepirineu, amb algunes tempestes localment fortes però força passatgeres. Els aiguats a sobre del mar també han estat molt important i, inclús, s'ha vist algun cap de fibló.

Arran de costa a l’AMB, molt agent s’ha despertat per culpa dels trons, ja que el soroll ha estat considerable amb un reguitzell de llamps que no paraven de caure. De fet, l’activitat elèctrica ha estat molt elevada i s’han registrat, fins a primera hora del matí, fins a 53.000 llamps de núvol a núvol i 7.600 de núvol a terra a Catalunya, segons informa el Meteocat. Aquest és l’espectacle que s’ha pogut veure al cel d’aquesta nit:

Fins a 40 l/m² a Barcelona i fortes ventades

Pel que fa als registres de pluja més importants, destaquen els 40 l/m² al barri del Raval de Barcelona com a dada més elevada, però s’han superat els 30 l/m² en altres punts de la ciutat i del Maresme, molts d’ells caiguts en poca estona, cosa que ha provocat el creixement d’algunes rieres i acumulacions sobtades d’aigua  que no han comportat molts més problemes.

Al Port de Barcelona, per exemple, han caigut més de 24 l/m² en tan sols 30 minuts. No obstant, a pocs quilòmetres no hi plovia o hi ha caigut molt poca aigua, cosa que demostra la irregularitat de les tempestes. Aquestes són les dades més importants de la nit:

  • Barcelona (Raval): 40 l/m²
  • Barcelona (Sants): 37 l/m²
  • Arenys de Mar: 34 l/m²
  • L’Hospitalet de Llobregat: 27 l/m²
  • Malgrat de Mar: 25 l/m²
  • El Prat de Llobregat: 22 l/m²
  • Lladurs: 20 l/m²
  • Mataró: 19 l/m²
  • Monells: 19 l/m²
  • Oliana: 19 l/m²
  • Tremp: 14 l/m²
  • Anglès: 12 l/m²
  • Vic: 11 l/m²
  • Girona: 8 l/m²

Les tempestes i l’arribada de la gota freda han provocat que les ventades fossin fortes, especialment en moments de xàfec intens. Destaca la ràfega de 94 km/h registrada a Barcelona de matinada, segons l’estació de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Aquests són alguns dels altres registres més importants, segons dades del Meteocat:

El temps continuarà mogut

Després de les fortes però molt locals tempestes que han estat menys intenses i extenses del previst, aquest dimarts quedarà un dia mogut, amb ruixats més dispersos, intermitents i menys forts que poden aparèixer a qualsevol punt i a qualsevol moment del dia, però especialment entre Girona, Barcelona, Pirineu i Prepirineu. El vent serà fort de tramuntana a l’Empordà, Mestral a l’Ebre i sud del Camp de Tarragona i gregalada a la costa catalana amb temporal marítim. Meteocat alerta encara del risc de xàfecs forts i d’onades de més de 2,5 metres.

Mapa d'alertes per forts aiguats aquest dimarts
Mapa d'alertes per forts aiguats aquest dimarts | Meteocat

 

Tot plegat amb temperatures que avui quedaran clarament més curtes i, juntament amb els intervals de núvols i les precipitacions, deixaran un ambient més de tardor que no pas de principis de setembre amb moltes màximes entre 17º i 22º, una mica més altes a Ponent i l’Ebre. Els models meteorològics indiquen que la pluja es podria reactivar a la nit a la costa i prelitoral, mentre que dimecres, 11 de setembre, encara podria ploure fins al migdia. Consulta aquí la previsió meteorològica completa per a les properes hores.