Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a la mà i un portàtil i una altra imatge d'un agent de la Guàrdia Civil d'esquena

La Guàrdia Civil alerta d'una estafa nova a Internet: no facis això o estàs perdut

La Guàrdia Civil ha alertat sobre la necessitat de no acceptar nous contactes a xarxes socials sense investigar

L'anonimat que ofereixen les xarxes socials facilita la creació de perfils falsos que, a primer cop d'ull, poden semblar genuïns. Els estafadors utilitzen aquests perfils per guanyar-se la confiança de les víctimes i enganyar-les.

El seu objectiu sol ser obtenir informació personal, accedir a comptes privats o fins i tot fer fraus financers. Per això, la Guàrdia Civil ha llançat una seriosa alerta sobre això.

El seriós avís de la Guàrdia Civil sobre les estafes a les xarxes socials

Mitjançant una publicació, la Guàrdia Civil ha avisat el perill de les xarxes socials. "Hem d'anar amb compte a l'hora d'acceptar contactes que no coneixem", alerten.

Una persona utilitzant un telèfon mòbil i en primer pla el logotip de twitter superposat
Els estafadors usen xarxes com X o Instagram per buscar possibles víctimes | Twitter, Adrianna Calvo

A més, expliquen que "pot semblar poc important, ja que podem creure que estem fora de perill després de la pantalla". Tot i això, afegeixen que: "Existeixen veritables professionals en estafa i tot comença quan tu ho acceptes a la teva xarxa".

Les autoritats també diuen que els estafadors poden intentar contactar per establir relacions romàntiques. Després, demanen diners "per sortir d'un compromís". Això és una cosa que passa molt sovint.

"No estarem mai segurs de qui és la persona real", avisen

Els delinqüents, d'altra banda, també poden aparèixer “per obtenir informació sensible i privada”. A més, el més probable és que després "intenten extorsionar-nos", avisen.

Per això, diuen que “hem de protegir-nos de tot el que contacti a través de les xarxes socials. Pot fins i tot ser un influencer o una persona famosa”. I és que cal anar amb compte amb la suplantació d'identitat.

Muntatge amb un agent de la Guàrdia Civil d'esquena i un cercle amb unes mans fent servir un telèfon mòbil
La Guàrdia Civil avisa: no confiïs en desconeguts | Guardia Civil, Rattanakun

"No estarem mai segurs de qui és la persona real que està darrere d'un perfil en xarxes socials", alerten. A més, afegeixen en cap moment podem tenir clares “les seves intencions”.

Com protegir-se de les estafes a les xarxes socials

Protegir-se de les estafes en xarxes socials és fonamental per mantenir la seguretat en línia. Aquí alguns consells pràctics:

  • Verifica la identitat de les persones: abans d'acceptar sol·licituds d'amistat o connexió, assegureu-vos de conèixer la persona que us contacta. Si no reconeixeu el nom o la foto, investiga una mica més abans d'acceptar. En molts casos, és útil revisar els amics en comú o fer una cerca inversa de la imatge del perfil per verificar-ne l'autenticitat.
  • Desconfia d'ofertes temptadores: si reps un missatge que promet premis, descomptes o qualsevol tipus de benefici excessiu, pensa-ho dues vegades abans de fer clic a qualsevol enllaç o compartir informació.
  • No comparteixis informació personal: mai comparteixis informació personal sensible a través de missatges en xarxes socials. Sobretot si no estàs segur de la identitat del receptor. Dades com el teu número de telèfon, adreça o informació bancària s'han de mantenir en privat i només compartir-se en plataformes segures i amb persones de confiança.
  • Mantingues els teus comptes segurs: assegura't d'utilitzar contrasenyes fortes i úniques per als teus comptes de xarxes socials i activa l'autenticació en dos passos sempre que sigui possible. Aquesta capa addicional de seguretat pot protegir els comptes fins i tot si la contrasenya està compromesa.