Un animal no és un objecte, no és un producte i no és un peluix. Quan adquirim un animal hem de reflexionar prèviament i prendre consciència sobre la responsabilitat que comporta integrar-lo com a nou membre de la nostra família i llar, i valorar si realment ens en podem fer càrrec. Un cop el tinguem ja serà massa tard fer un pas enrere, i en tot cas mai hauria de ser una opció el seu abandonament, una situació del tot traumàtica en veure's desemparat.
Sabeu quants animals es van recollir a la ciutat de Reus el passat 2019? Un total de 361 animals a la via pública, una xifra menor a la de l'any anterior però que cal seguir reduint. Per sort, el 72% van ser adoptats o recuperats pel seu propietari, i en aquest sentit és molt important que el nostre animal estigui degudament xipat i censar per facilitar-ho.
Per tant, hem de vetllar pels nostres animals, tant els que tenim a la nostra cura com pels que malauradament no tenen aixopluc. De fet, en aquest 15 d'agost, Dia Internacional de l'animal sense llar, volem convidar a reflexionar i a prendre consciència de la importància que té que adoptem i no comprem.
Una plataforma digital per incrementar les adopcions animals
Des de l'Ajuntament de Reus i la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, ens hem marcat l'objectiu de fomentar i incrementar el nombre d'adopcions animals a la ciutat. D'aquesta manera el passat mes de maig sortia a licitació la renovació del servei de recollida, marcant com a novetat que l'empresa encarregada del servei haurà de tenir actualitzada la informació del registre d'animals en procés d'adopció i fer-ne difusió a través de xarxes socials i una plataforma web dedicada al 'Benestar Animal' que just posem en marxa com a eina integrada al web municipal www.reus.cat.
Aquesta plataforma ens ha de permetre treballar amb una base de dades molt més actualitzada de forma diària amb les fitxes dels animals trobats i que serveixi com a primer mecanisme per facilitar la trobada i adopció.
A la vegada aquest apartat web ofereix a la ciutadania informació rellevant sobre la normativa, la tinença responsable, els mecanismes per xipar i censar els animals, així com els pipicans disponibles a la ciutat.
En definitiva un pas més i una aposta per tal que aquells animals sense llar, perduts o abandonats a la via pública i recollits en primera instància per la Guàrdia Urbana amb qui cal contactar, siguin degudament atesos a espais com L'última Llar de Reus on s'hi troben actualment 250 gossos i 90 gats esperant una nova oportunitat. Els hi dónes? Però abans que tot, t'hi és possible?
Recorda-ho, no compris, adopta!, no abandonis, responsabilitza't!
Daniel Rubio és regidor de Recursos Humans i Medi Ambient
|