El dissabte no podràs sortir a córrer encara. Tot el que se sap fins ara

La por que es repeteixin les escenes de diumenge passat pot fer que les noves mesures no comencin el cap de setmana

Pla mig d'una persona corrent amb les mesures de protecció durant el Coronavirus
Els que vulguin sortir a córrer hauran d'estar pendents de BOE | TVE

Lluny de donar unes mesures clares sobre el que es podrà fer i el que no es podrà fer a partir d'aquest dissabte 2 de maig, el pla de desescalada anunciat ahir pel govern espanyol és ple de dubtes i incerteses que s'aniran resolent en els pròxims dies. De moment, el de sortir a passejar i a córrer aquest dissabte cal agafar-lo amb pinces.

Segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, després del que va succeir diumenge passat amb la primera sortida dels nens, el govern estudia la possibilitat que aquestes primeres mesures d'alleujament del confinament per als grans no comencin aquest cap de setmana.

Simón ha animat als mitjans de comunicació i als ciutadans a estar pendents de les novetats que el ministeri de Sanitat publicarà a través del BOE, i ha assegurat que el document definitiu amb les condicions per a la sortida dels adults estarà sobre la taula en breus.

El que sabem per ara és que Pedro Sánchez va anunciar dissabte passat que a partir del 2 de maig es permetria a la gent gran sortir a passejar i fer esport de forma individual o acompanyats amb les persones amb les quals conviu durant el coronavirus, respectant les normes de prevenció i el distanciament social per evitar nous contagis.

Però en la seva compareixença d'ahir les coses es van tornar encara més confuses del que estaven, ja que en anunciar les quatre fases de desescalada no va confirmar la data d'inici d'aquest permís de sortida de la gent gran. No queda clar, doncs, quan podran sortir els adults a passejar ni si hi haurà franges horàries per evitar aglomeracions al carrer.

Una de les opcions que s'estudien és que hi hagi franges horàries concretes per sortir a córrer, anar en bicicleta o qualsevol altra activitat esportiva, de 7h a 10h i de 21h a 23h. També està damunt de la taula la proposta d'algunes comunitats autònomes d'establir franges horàries diferents per als nens i per als més grans.

Quatre fases, i la primera començarà el 4 de maig

Tota la confusió parteix de la contradicció entre el que va anunciar Pedro Sánchez dissabte passat i el pla de transició per a la tornada a la normalitat que es va presentar ahir i que, en principi, és el que regeix les mesures de desescalada. Segons aquest document hi haurà 4 fases de desescalada, i la primera, la Fase 0 o fase de preparació, començarà el 4 de maig.

Dins d'aquesta fase de preparació es contempla la sortida de la gent gran per passejar i practicar esport, l'obertura dels comerços amb cita prèvia i atenció individual, així com l'obertura de restaurants per fer menjar per emportar. Segons el pla, per tant, les passejades i sortir a córrer estarà permès a partir de dilluns 4 de maig.

El que encara no queda clar és si les passejades que es permetran a partir del 4 de maig hauran de ser individuals o poden fer-se en companyia dels membres de la llar. Tampoc se sap la distància permesa ni el temps de durada, i queden sobre la taula altres dubtes com quan podran retrobar-se nets i avis.

En altres plans de desescalada, com a Itàlia, es permeten les reunions familiars a partir del 4 de maig, però a Espanya encara no se sap si es permetrà ni quan. El govern, que ha presentat el pla abans del previst per alleujar la pressió social i no quedar enrere respecte d'altres països europeus, sosté que donar dates ara seria imprudent, mentre que l'oposició critica que el pla de desescalada sigui tan ambigu.


Comentaris

envia el comentari