Jornada complicada pel Departament de Salut a Tarragona. L'aparició de 17 brots d'impetigen arreu Catalunya ha generat «tal grau d'alarma social que ha portat a l'error humà al govern de la Generalitat i confirmar que hi havia impetigen a Tarragona ciutat», segons indiquen fonts del mateix govern. TarragonaDigital ha contactat aquest matí de dimecres, 24 d'octubre, amb la delegació del Govern al camp de Tarragona per confirmar si hi havia, o no, casos d'impetigen a Tarragona ciutat, tal com corria en grups de missatgeria instantània de pares d'alumnes tarragonins.
A mig matí la resposta ha estat afirmativa. A mitja tarda, les mateixes fonts consultades de la delegació han negat la informació que confirmaven al matí. «Nosaltres hem parlat amb inspecció d'ensenyament i ens han dit que sí, que era correcte, que hi havia 14 casos a Tarragona en dos centres escolars. Tanmateix, es veu que la informació que tenien els inspectors no era del tot acurada, ja que segurament als centres educatius van confondre l'impetigen amb una altra malaltia de la qual el menor afectat ja s'havia recuperat» expliquen aquestes fonts.
«Semblaria que alguns responsables d'estar en contacte amb els nens haurien confós la malaltia boca-mà-peu amb un brot d'impetigen i per això ho haurien comunicat a Ensenyament», indiquen les fonts consultades.
Què és el boca-mà-peu?
Es tracta d’una infecció de tipus víric lleu-moderada produïda per la família dels Enterovirus. Provoca febre, petites úlceres a la boca, tant a la lengua com als llavis i fins i tot al paladar i també petites lesions al voltant de la boca. Pot afectar també a les mans i als peus, sobretot a la zona dels palmells i de les plantes del peu i en molts casos presenta també afectació a la zona genital. La durada aproximada dels símptomes és d’entre 5 i 10 dies tot i que la febre acostuma a deixar d’aparèixer cap al tercer dia.
En la majora dels casos es contagia per contacte amb la saliva (en parlar, tossir, o apropar-se molt al nen o nena, i a través de les mans, joguines o objectes que hagin estat en contacte amb el pacient. Es tracta d’una infecció lleu que, no té vacuna disponible ni l’antibiòtic és d’utilitat pel tractament.
El més recomanable és prevenir-la amb una neteja freqüent i habitual de les mans i dels objectes que han estat en contacte amb el nen malalt (joguines, tovalloles, xumets…) i tractar-ne els símptomes, essencialment el dolor a la boca que provoca dificultats per menjar durant uns quants dies. En cas de sospita de patir la malaltia, el millor és consultar al pediatra o metge de capçalera per tal que prescrigui el tractament adequat.