Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una oficina de BBVA.

No és només el Banc Santander: l'ensurt també arriba al BBVA i creix la preocupació

La cotització del BBVA ha caigut durant els darrers dies

Des que va presentar els comptes del primer trimestre de l'any, el Banc Santander ha patit una important pèrdua de confiança als mercats. Tanmateix, no seria l'única entitat espanyola enmig d'una petita crisi. Una cosa semblant li passa al BBVA.

La seva exposició a Turquia també l'està afectant molt. Fins al punt de deixar-se pel camí el 4,18 % de cotització. El BBVA és el propietari del 86 % del banc turc Garanti, la companyia europea amb una exposició més gran a Turquia. El 15 % dels beneficis comptabilitzats al primer tram del 2023 procedeixen d'aquesta filial. Les accions de Garanti van disminuir un 10 % a la borsa, però l'anterior setmana havien pujat un 30 %, publica El Confidencial.

Gran part de culpa d'això es troba a la incertesa que hi ha després de la celebració de la primera volta de les eleccions. A la segona es veuran les cares l'actual president, Recep Tayyip Erdogan, i el líder de l'oposició, Kemal Kiliçdaroglu.

Imatge d'una oficina de BBVA
La situació d'incertesa a Turquia comença a notar-se als comptes del BBVA. | Wikimedia Commons

La situació econòmica del país resulta preocupant

Aquest territori tampoc travessa el seu millor moment en l'àmbit financer. Es troba força castigat a causa de la inflació i la depreciació de la lira. A més, s'han detectat ingerències de l'Estat en la política monetària del banc central. A això se li uneix, a més, el deute important que manté Turquia amb l'exterior. Entre el sector públic i el privat puja gairebé fins als 196.000 milions de dòlars, que venç els pròxims 12 mesos.

Aquest dilluns, la lira turca es va depreciar un 0,39 % respecte al dòlar. Això suposava el descens més gran des del 6 de març. Es canviava a 19,6593 unitats per bitllet verd.

La influència de Turquia al panorama internacional

El BBVA i el panorama internacional estan molt atents als comicis turcs. Erdogan va obtenir el 49,5 % dels vots, davant el 44,9 % de Kiliçdaroglu. Els mercats no van trigar a reaccionar aquest dilluns malgrat no haver-hi uns resultats definitius fins a la tarda.

Cal recordar que es tracta d'un estat amb pes a la geopolítica internacional. La possibilitat que hi hagi un canvi en el poder pot implicar una sèrie de variacions pel que fa a les relacions amb Occident i Àsia.

Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.
La pèrdua de cotització va arribar fins al 5 %. | Europa Press

Turquia és un dels membres de l'aliança militar de l'Atlàntic Nord (OTAN), però Erdogan també es presenta com a aliat de Putin. Per tant, els dubtes generats al voltant del futur polític del país van provocar la caiguda de la lira. La mesura que va adoptar el banc central de Turquia va ser conservar els tipus d'interès al 8,5 % fins que se celebressin les eleccions. A més, es va decantar per una flexibilització de la seva política monetària, anant a contracorrent respecte a la resta d'entitats centrals. I més en un moment tan delicat, amb la inflació disparada i aconseguint una taxa interanual del 43,68 % a l'abril.

Com afecta el BBVA?

La Borsa d'Istanbul s'ha vist afectada per tot això. El seu índex de referència va caure 4.475,5 punts i entre les empreses més baixistes hi havia Garanti, la filial del BBVA a territori turc.

Ara bé, la crisi de Turquia també s'ha deixat notar a Espanya. El banc d'origen basc va patir una pèrdua del 5 % en la seva cotització, amb les accions amb un valor inferior a 6,3 €. Es va enfrontar a la seva pitjor jornada a la borsa en dos mesos. Al març havia experimentat una caiguda del 4,4 % a causa de la fallida bancària d'algunes entitats dels Estats Units. En el cas de Turquia, li aporta gairebé el 13 % dels ingressos nets del darrer any, recull El Economista.