Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

'Els nostres homes del diumenge': els inicis del cinema a la Conca de Barberà

El Consell Comarcal de la Conca publica un llibre per descobrir com va incidir l'arribada de les sales de cinema a la comarca

El llibre versa sobre els primers quaranta anys de cinema a la Conca (1900-1940).
El llibre versa sobre els primers quaranta anys de cinema a la Conca (1900-1940). | J.V.

 

El balneari Villa Engràcia de Poblet va acollir la primera representació de cinema a la Conca de Barberà, un film alemany sobre com era un dia a la ciutat de Berlín. Aquest i altres misteris del setè art són desvelats al llibre ‘Els nostres homes del diumenge. Els inicis del cinema als pobles de la Conca de Barberà', que es va presentar el dissabte 24 de novembre al Centre Cultural Sant Jordi amb la presència de l’exalcalde de Montblanc i catedràtic d’Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona, Andreu Mayayo, i dels autors del llibre, Pedro Nogales Cárdenas, Alexandre Rebollo Sánchez i José Carlos Suárez Fernández.

Quan es va fer la primera projecció de cinema a la Conca de Barberà? Quines sales hi havia a començament de segle a cada poble de la comarca? La pel·lícula més antiga rodada a la Conca, de quan és?  La resposta a aquestes i altres preguntes dels primers quaranta anys de cinema a la Conca es poden trobar en aquesta obra que inicia una nova col·lecció de llibres a la Conca de Barberà fruit d’un conveni del Consell Comarcal amb la Universitat Rovira i Virgili. La intenció de l'ens comarcal, ara, és continuar publicant les obres que siguin d’interès per la comarca sota la marca Publicacions del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

La presentació va tenir lloc aquest dissabte al Centre Cultural Sant Jordi amb la presència de l’exalcalde de Montblanc Andreu Mayayo.
La presentació va tenir lloc aquest dissabte al Centre Cultural Sant Jordi amb la presència de l’exalcalde de Montblanc Andreu Mayayo. | J.V.

Els inicis del cinema a la Conca de Barberà (1900-1940)

El llibre versa sobre els primers quaranta anys de cinema a la Conca (1900-1940): un art, el de la cinematografia, que des que arribà a la comarca va captivar els seus habitants. Aquest llibre, obra entre d'altres de l'historiador montblanquí, Àlex Rebollo, narra la història dels locals que van acollir les projeccions, els projeccionistes, els empresaris i els espectadors que configuren aquesta part de la memòria col·lectiva de la Conca de Barberà.  

Aquests primers anys de cinema a la Conca de Barberà expliquen detalladament com s’organitzava socialment la comarca a principis de segle i com les sales de cinema es van convertir en llocs de socialització dels habitants de la comarca. Pel que fa a la Vila Ducal, la primera projecció va tenir lloc al Foment, l'any 1902, un local que estava situat al carrer Major, 79. Un altre dels aspectes rellevants en aquests inicis del cinema a la Conca són els quilòmetres que havien de recórrer els projeccionistes entre els pobles de la comarca per tal de distribuir les pel·lícules.

De l'esplendor a la decadència

El llibre estudia un total de 34 locals de la Conca que van acollir projeccions de cinema fins l'any 1940, i tal com van confirmar els autors de l'obra, ara estan interessats a fer un altre volum fins a l'actualitat, ja que, concretament a la Conca, el cinema va passar de l'esplendor dels anys 50, 60 i 70, quan es comptabilitzaven un total de 20 sales, a la decadència actual, on només trobem dues sales de cinema en tota la comarca, concretament a Montblanc i a Vimbodí i Poblet.