ciència

Un nou algoritme creat amb intel·ligència artificial ajudarà a prevenir l'Alzheimer

La tècnica permetrà reduir un 67% les proves selectives innecessàries

Un nou algoritme desenvolupat per un equip del Barcelonaβeta Brain Research Center utilitza la intel·ligència artificial per identificar persones amb nivells anòmals de beta amiloide, una proteïna relacionada amb el desenvolupament d’Alzheimer, a partir dels resultats de la ressonància magnètica.

Amb aquesta tecnologia es podrà identificar quines persones necessitaran les proves estàndard que es fan després de la ressonància magnètica, la punció lumbar i la tomografia, que són invasives i costoses. Per això, es calcula que amb el nou algoritme es reduiran un 67% les proves selectives i fins a un 50% els costos de reclutament de persones per aquests estudis.

Fase preclínica de fins a 20 anys

D'aquesta manera es podran identificar més fàcilment les persones candidates als estudis de prevenció de la malaltia de l'Alzheimer, una malaltia que actualment no té cura però que s'ha demostrat que té una fase preclínica de fins a 20 anys. Durant aquesta fase, les persones no tenen símptomes cognitius però poden presentar una acumulació anòmala al cervell de beta amiloide. L'estudi d'aquesta etapa de la malaltia és «essencial» per desenvolupar tractaments preventius de la demència abans que apareguin els primers símptomes.

També et pot interessar...