El nou arquebisbe de Tarragona es va enfrontar amb Albert Boadella pel procés català

Joan Planellas, que prendrà possessió de l'arquebisbat de Tarragona el pròxim vuit de juny, va convidar al dramaturg català a marxar de Jafre, el poble de Girona on van coincidir els dos

Arquebisbe de Tarragona.
Joan Planellas, nou arquebisbe de Tarragona, va ser rector de la parròquia de Jafre, a Girona. | TarragonaDigital

Joan Planellas, nou arquebisbe de Tarragona, va mantenir un enfrontament amb el dramaturg català Albert Boadella al poble gironí de Jafre. Planellas era el rector de la parròquia del municipi i, segons explica El Español, va convidar a Boadella a marxar del poble, per un encarament arran del procés independentista, amb les següents paraules: «si no us agrada el poble, hi ha altres»

Els fets van començar l'11 de setembre de 2012 quan, amb motiu de la Diada, el nou màxim responsable de l'església tarragonina va penjar, del campanar de l'església de Sant Martí de Jafre, una bandera estelada. Aquest acte va provocar la protesta formal de l'esposa d'Albert Boadella, Dolors Caminal, qui va traslladar una queixa a la Conferència Episcopal Espanyola. L'òrgan de govern de l'església catòlica espanyola va indicar a Caminal que eren els bisbes catalans els qui havien de respondre a la seva protesta. 

L'any següent, el malestar del matrimoni Boadella-Caminal va pujar en intensitat. A les 17.14 hores va fer repicar les campanes de l'església un quart d'hora seguit, com a record de la caiguda de Barcelona davant els Borbons l'any 1714. Aquest acte va generar un profund malestar a Caminal, qui es va posar en contacte amb el bisbe de Girona, Francesc Pardo. Pardo es va mostrar disposat a reunir-se amb Caminal però la pintora va rebutjar una entrevista en privat amb el màxim prelat de Girona.

«Si no us agrada el poble, hi ha altres»

Boadella, qui s'ha identificat clarament amb postures antiindependentistes, ha manifestat a El Español que «Planellas ens va dir que si no ens agradava el poble, hi ha altres. I que si no ens agrada la bandera estelada, que posem l'espanyola al nostre balcó». Planellas, en declaracions a mitjans de comunicació com l'ABC, va assegurar, sobre l'estelada, que «la bandera l'ha posat el poble, no la parròquia. És una cosa del poble».

Albert Boadella ha assegurat que la tria de Joan Planellas com a nou arquebisbe de Tarragonaés «una decisió impresentable. No és religiosa, és política. Aquest mossèn és curt de gambals».

També et pot interessar:


Comentaris

envia el comentari