Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Roda de premsa de presentació del projecte de nou element del seguici cerimonial coincidint amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021 de Valls

Es presenta el nou ball del Seguici Cerimonial de Valls de les Festes Decennals 2021

Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Fundació Unió Anelles de la Flama

Roda de premsa de presentació del projecte de nou element del seguici cerimonial coincidint amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021 de Valls
Es presenta el nou ball del Seguici Cerimonial de Valls de les Festes Decennals 2021 | Tarragonadigital

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls viuran la reintroducció el ball de Cavallets, una representació patrimonial de carrer documentada al segle XVIII. La proposta, aprovada en el si de les comissions participatives de cultura popular de les Decennals i de ritual i de seguici, és impulsada per la Fundació Unió Anelles de la Flama.

L’escenificació del ball de Cavallets representarà la lluita històrica entre dos bàndols, el cristià i el musulmà. El ball partirà de vuit balladors; quatre cristians a cavall i moros a peu, a més d’un capità per a cadascun dels exèrcits: l’apòstol Sant Jaume  amb un cavall blanc per a cristià i un dimoni botarga per al bàndol oposat. Els balladors cristians actuaran a mode de genets, ja que portaran uns cavallets, tots diferents, penjats al cos.

Els cavallets seran obra de l'escultor vallenc Lluís Musté. El disseny i la confecció del vestuari i dels complements aniran a càrrec del barceloní Pau Fernàndez, dissenyador i professional especialitzat en aquest tipus d’indumentària tradicional. La música del ball serà creada de nou, ja que no es conserva cap referència de la melodia antiga, i serà obra del vallenc Francesc Bofarull.

Documentat almenys des de 1712

El ball de Cavallets es troba documentat a Valls, almenys des de 1712, i al llarg del segle XVIII es fa habitual la seva presència al carrer, apareixent referències sobretot en les festes extraordinàries de la ciutat. Segons el folklorista Joan Amades, del ball de Cavallets de Valls se sap que en aquelles festes celebrades l’any 1712, va ballar junt amb el ball dels Valencians, Gitanes, Bastons, la Mulassa i el de Moros i Cristians. El folklorista anota, doncs, que a les primeries del segle XVIII a Valls ja es distingien dos balls, el de Cavallets i el de Moros i Cristians, com a dues danses diferents, si bé amb un argument semblant: la lluita del turc i del cristià.

D’altra banda, mossèn Eusebi Ribas parla d’una nota extreta de l’Arxiu de la Comunitat de Preveres de l’església parroquial de Sant Joan referent a la mateixa professó de 1712, en què s’indica que hi va prendre part «el Ball dels Cavallers, ben posats ab moltes prendes y bones robes», la qual ens deixa constància de l’esplendor dels vestits que lluïa aquest ball.

També es troben moltes referències posteriors de les danses en les professons del segle XVIII al llibre dels registres de la congregació dels frares Caputxins de Valls. Si bé en la majoria dels casos són genèriques i no s’hi indica el llistat de balls, és molt probable que hi participessin els Cavallets en la seva època d’apogeu, com ara el 1725, en la professó de benedicció del Santuari del Lledó, en què «los bayles eran 22»; el 1737, en què van participar en la professó de tornada de les rogatives «diferentes bayles de regocijo»; el 1738, amb «fiestas, bayles y capillas»; la de 1764, important perquè es van fer els gegants nous i es va renovar tot el bestiari, a més de destacar «por los varios Bayles que se ordenaron, que fueron 23»; o encara la del 1765, amb «banderas, bailes, tabernaculos, atchas...».

El 1790 l’informe de Francisco de Zamora, un qüestionari de preguntes a l’Ajuntament de Valls per aconseguir la màxima informació sobre la localitat per confeccionar una història de Catalunya encara esmenta els balls de Moros i Cristians, i el de Cavallets. Per tant, amb tota probabilitat el ball de Cavallets participà en la institució de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela l’any 1791. Arribats al segle XIX, les notícies del ball desapareixen. La fi dels antics gremis comportarà la pèrdua de diverses danses i elements del Seguici Cerimonial, entre elles el ball de Cavallets.

Cartells i projecte de reintroducció del ball de Cavallets en el Seguici Cerimonial de la ciutat de Valls
Els cartells i el projecte | Tarragonadigital

El 30 de gener de 2021, l'estrena

Atesa la precarietat en l’existència de materials documentals del ball de Cavallets, el punt de partida que s’utilitzarà per a la reintroducció del ball seran les referències més properes (uns 10 km) que s’han localitzat a dia d’avui: les del ball de Cavallets o de Sant Jaume de Figuerola del Camp, a la mateixa comarca de l’Alt Camp. Aquesta metodologia es justifica, per una banda, perquè aquest ball encara va actuar el 1899, fet que ha permès obtenir nombroses dades.

Per altra banda, aquesta línia d’actuació del projecte pretén iniciar un nou eix de treball en la recuperació del folklore de l’Alt Camp que ha de servir per reivindicar la capitalitat que té Valls en propostes que poden tenir un abast municipal però també comarcal.

Pel que fa a l’estrena del ball dels Cavallets al carrer, es preveu pel dissabte 30 de gener de 2021, i s’inclourà en la programació del segon dia de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional pel Govern de la Generalitat de Catalunya.