Avantguarda, qualitat i benestar. Aquests són els adjectius que defineixen el nou Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya, que té l'honor de ser el primer immoble de Catalunya amb les certificacions LEED PLATINUM i WELL, i l'edifici d'oficines més gran de tota Europa amb certificat WELL. Situat al barri de la Marina del Port de Barcelona, és un complex de 58.000 m² estructurat en dos grans edificis que acolliran totes les conselleries de la Generalitat. Un projecte d'envergadura on la metodologia BIM (Building Information Modeling) ha jugat un paper protagonista.
El nou Campus Administratiu de Catalunya, ubicat a la Zona Franca de Barcelona, ha estat dissenyat per oferir un edifici d'oficines de classe superior. Disposa d'un sistema d'il·luminació molt cuidat en qualsevol espai, alineant-lo als ritmes circadiaris per disminuir tot el possible la sensació de fatiga dels treballadors. A més, es promou el moviment dins de l'edifici, ja que el mateix recorregut es pot efectuar per diferents circuits amb una senyalització correcta.
L'edifici es caracteritza pel disseny enfocat a aconseguir la màxima eficiència energètica, aconseguint la màxima valoració en la certificació energètica: LEED PLATINUM; eficiència que es maximitzarà en connectar-se a la xarxa d'ecoenergia del districte. Es tracta del primer edifici a Catalunya que té les certificacions LEED PLATINUM i WELL, que mesura de manera exhaustiva el benestar dels usuaris. És també l'edifici d'oficines més gran de tot Europa amb certificat WELL, és a dir, l'edifici europeu de més dimensió que té unes condicions d'excel·lència per als seus usuaris.
L'Administració Pública de Catalunya és la promotora d'un projecte en el qual l'ús de tecnologia BIM hi té un paper fonamental. “BIM ha permès a la Generalitat de Catalunya centralitzar tota la informació de l'immoble (geomètrica, documental, etcètera) en un model digital desenvolupat per tots els agents que intervenen en el projecte”, assegura Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Màster BIM Manager Internacional de l'empresa especialitzada Espacio BIM (www.espaciobim.com). L'ús de BIM va més enllà de les fases de disseny, i abasta l'execució del projecte i s'estén al llarg del cicle de vida de l'edifici, permetent-ne la gestió i reduint els costos d'operació.
En el cas del nou Campus Administratiu, la Generalitat, explica Pablo Martínez, Coordinador BIM de la companyia, a l'entrevista realitzada a BIM6D a la secció AbiertoXObras de l'esmentada consultora, “ens va facilitar models en diferents formats (RVT, IFC, NWC) que estaven separats per disciplines: models d'arquitectura, estructures, instal·lacions i urbanització. En total, eren més de 30 fitxers”. El principal problema que es van trobar, prossegueix Martínez, va ser que “cada arxiu estava fet per agents externs diferents, per la qual cosa hem hagut d'estudiar cadascun dels models per separat i veure'n les particularitats”. Un cop adaptats tots els models a les necessitats o objectius “ens hem posat a treballar per començar a classificar tant els espais com els actius a mantenir”.
Per poder dur a terme l'auditoria d'aquests models, l'empresa d'arquitectura, enginyeria i consultoria tecnològica va utilitzar l'eina POWERBIM, ja que permet federar qualsevol arxiu de format 3D i fer reports dels models federats.