El nou Centre de Dia per l’Alzheimer de Reus entrarà en funcionament a finals d’octubre, o com a molt tard a principis de novembre, tal com han anunciat els seus impulsors aquest dimecres al migdia. La presidenta de la Fundació Privada Rosa María Vivar, Margarita Oliva, ha explicat que estan esperant els «tràmits administratius» i que l’objectiu és «que l’edifici pugui entrar en funcionament com més aviat millor». A hores d’ara, els operaris finalitzen les instal·lacions a contrarellotge perquè tot estigui a punt per dissabte 21, dia Mundial de l’Alzheimer, i per a les jornades de portes obertes que es faran els dies 26, 27 i 28 de setembre al nou centre.
[predef]reus-144[/predef]
En una visita d'obres oberta als mitjans de comunicació, Santi Oliva, membre de la Fundació Privada Rosa María Vivar, ha explicat que el projecte ha comptat amb el suport de moltes empreses que han participat en la construcció de l’edifici de manera desinteressada i que ha significat «interioritzar una necessitat per convertir-la en una realitat». Per una altra banda, també ha volgut destacar la celeritat de l’Ajuntament de Reus per fer realitat l’equipament, ja sigui a l'hora de gestionar els permisos o en la cessió del terreny on està ubicat.
«Aquest no és un edifici per oblidar sinó per recordar», ha indicat el secretari de la Fundació, Fèlix Oliva. «El que faran es recordar, estimular...significarà una gran ajuda per a ells i les famílies. Busquem que puguin fer una vida normal o encara millor que a casa seva», ha afegit.
L'edifici està situat a l'avinguda d'Antoni Planàs i Marca, prop del Santuari de Misericòrdia i donarà servei a uns 200 usuaris. L'equipament serà gestionat per l'Associació de Malalts d'Alzheimer de Reus i Baix Camp i comptà amb un total de 4.500 metres quadrats d'espai. Margarita Oliva ha assegurat que actualment no hi ha un edifici similar amb aquestes característiques a Catalunya i a Espanya i que «hauríem d’anar molt lluny per trobar una cosa que s’assemblés una mica».
Les característiques del nou centre diürn d'Alzheimer de Reus
L’edifici obrirà les seves portes de dilluns a dissabte a partir de les 9.00 hores del matí i fins a les 18.00 hores de la tarda. L'equipament està dividit en quatre mòduls diferents amb un pati central on s’ubica una olivera centenària, provinent del jardí de la fundadora de la fundació, Rosa Maria Vilar. L'arbre, que es va plantar en un acte simbòlic el passat mes de març, serà el centre de tota l'activitat i al voltant d'aquest es distribueix tot l'espai. Tal com indica Margarita Oliva: «l’edifici està dissenyat per a persones que pateixen alzheimer, no hi ha passadissos i els materials de construcció són càlids i acollidors, amb ànim de què hi hagi la màxima llum possible».
La presidenta de la fundació destaca que en aquest espai «els usuaris rebran una teràpia d’estimulació cognitiva de la mà dels millors professionals» i que «la idea és que el malalt no li recordem que està malalt, sinó que està en un lloc agradable i a gust». A més, el disseny elimina la rigidesa d’espais amb la implantació de parets mòbils a les sales d’activitats, tot garantint l'adaptabilitat de l’espai a l’ús que se’n vulgui fer a cada moment.
El centre de dia i la unitat de memòria
Dels quatre mòduls habilitats: dos s’utilitzaran per al centre de dia, un altre per a la unitat de memòria i un quart per a funcions administratives. El centre de dia donarà servei a uns 110 usuaris amb alteracions cognitives que rebran un tractament no farmacològic, amb estimulació cognitiva i física-funcional. El programa d’estimulació cognitiva té com a principal objectiu alentir la progressió dels símptomes dels trastorns neurocognitius i preservar durant el màxim temps possible les capacitats cognitives físiques i funcionals de la persona, tot tenint en compte les seves emocions i la seva identitat.
Per una altra banda, a la unitat d’estimulació i rehabilitació cognitiva es faran tota mena d’activitats amb gent que té patologia de la memòria o persones que no la tenen i volen potenciar les seves capacitats i habilitats mentals. «En general, l’equipament donarà servei a 200 persones que faran ús de les instal·lacions en diferents horaris», assenyala Margarita Oliva. L'idea dels impulsors és que un 50% de les places del Centre de Dia per l'Alzheimer siguin públiques. A hores d'ara, han explicat que estan esperant la resposta de l'administració pública,
Pel que fa als accessos, els usuaris del centre de dia tindran una entrada i els de la unitat de memòria una altra. A més, s’habilitarà una parada d’autobús a l’avinguda de Sant Bernat Calbó, de la Línia 20, perquè es pugui arribar al centre mitjançant transport públic. L’equipament ha comptat amb una inversió de 2 milions d’euros pagats majoritàriament per la Fundació Privada Maria Rosa Vilar, famílies i diverses empreses del territori.
En total, l’espai es distribueix en 1.000 metres quadrats construïts en planta i 3.500 de zona enjardina. Tot i això, l’edifici està dissenyat per acollir, en un futur, noves plantes. Els terrenys estan cedits per l’Ajuntament de Reus per als propers 50 anys. Pel que fa als treballadors, l’espai comptarà amb 30 professionals especialitzats en la malaltia de l'Alzheimer. Tots ells realitzaran sessions de musicoteràpia, estimulació personal, teràpia emocional i tot tipus d’activitats.
L’Alzheimer a Reus
El volum estimat de malalts a l’àrea d’influència de Reus és de 5.600 persones mentre que a la demarcació de Tarragona es calculen uns 16.500 casos. A més, es preveu que 1 de cada 4 persones pugui arribar a patir, en un futur, aquesta malaltia, Actualment, l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Reus i Baix Camp disposa d’un espai on només poden atendre 25 usuaris en un local situat a la carretera de Castellvell de Reus. Aquest nou edifici significarà un pas endavant que té com a objectiu convertir l’espai en un referent de l’estudi i el tractament de la malaltia.
La Fundació Rosa Maria Vilar
Rosa Maria Vilar va rebre el diagnòstic d’alzheimer l’any 2013. Metgessa de formació, tot i que no d’exercici, va aprofundir en el coneixement de la malaltia i va saber que no existia remei però sí teràpia per ajudar a viure amb aquesta demència. Va escollir ser usuària del centre de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, on ha rebut suport terapèutic i emocional durant l’avenç de la malaltia. La seva família va constituir la Fundació que porta el seu nom i ha promogut el disseny de l’espai.