Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president de la Diputació, Josep Poblet; la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga i l'Abat de Poblet, Fra Octavi Vilà.

Les noves tecnologies arriben al Monestir de Poblet amb l'obertura d'un nou Centre de Visitants

Es tracta d'un centre interactiu, que permet conèixer millor el monument i la seva història. També s'ha inaugurat oficialment l'ampliació de dues de les sales del Museu

El president de la Diputació, Josep Poblet; la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga i l'Abat de Poblet, Fra Octavi Vilà.
El president de la Diputació, Josep Poblet; la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga i l'Abat de Poblet, Octavi Vilà. | Júlia Giribets

 

El Monestir de Poblet s’ha aliat amb les noves tecnologies per oferir una visita més atractiva i completa al monument.  Aquest fet es pot veure reflectit en el nou Centre de Visitants, que tot just s’ha inaugurat aquest dimecres i que ha comptat amb la presència de la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el president de la Diputació, Josep Poblet i l’Abat de Poblet, Octavi Vilà, a més d’altres autoritats.

Durant l’obertura del nou centre també s’ha inaugurat oficialment la remodelació de dues de les sales del Museu del Monestir que, tal com va avançar TarragonaDigital fa unes setmanes, treuen a la llum peces úniques i de gran importància històrica, com el singular Crist d’Ivori o la lipsanoteca, un got de vidre que servia per guardar-hi relíquies al segle XIV.

El Centre de Visitants permet veure racons del Monestir mai vistos

El Centre de Visitants es troba just davant de la botiga del Monestir. És l’avantsala de la visita al monument i serveix per  situar al visitant en la història, l’evolució i l’actualitat del Monestir a través de tres espais.

Mitjançant audiovisuals, projeccions i pantalles interactives permeten endinsar-se en tots aquests fets i veure, a vista de dron, estances que habitualment no es poden visitar.  En aquesta visita es mostren també imatges inèdites de la vida quotidiana de la comunitat monàstica.

El nou Centre de Visitants del Monestir de Poblet.
El nou Centre de Visitants del Monestir de Poblet. | Júlia Giribets

L’Abat de Poblet, Octavi Vilà, ha valorat molt positivament l’arribada de les noves tecnologies al Monestir. «El discurs al visitant ha d’anar canviant, ara qui vingui podrà tenir una visió sobre la construcció del Monestir, l’evolució de la seva restauració i veure dependències que no es visiten turísticament», ha dit.

L’Abat també considera que aquestes novetats serviran per potenciar la comarca de la Conca de Barberà amb el Monestir com a centre d’atracció turística.

Per la seva banda, la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha destacat  la «necessitat» d’aquesta remodelació per fer de Poblet un Monestir «del segle XXI». En aquest sentit ha posat de manifest que «tenim un patrimoni riquíssim, hem de mantenir-lo, gestionar-lo i difondre’l».

Per últim, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha recordat que «portem anys d’intenses inversions amb un front molt ampli d’actuacions»  i ha qualificat la jornada d’avui com a «dia històric», per la necessitat de «preservar aquest patrimoni que és un element de referència espiritual i de país».

Les espectaculars noves sales del Museu del Monestir

A més de jugar amb les noves tecnologies i de veure el Monestir per dins, els visitants que vinguin a partir d’ara a Poblet, també podran gaudir del Museu i de  la remodelació de dues de les seves sales.

Com va ja avançar aquest diari abans de la seva reobertura, el Museu del Monestir de Poblet  ha reordenat la sala de l’Abat Copons i de l’Abat Mengucho, per construir un nou relat i exposar algunes peces mai vistes fins ara.

Una de les sales renovades del Museu del Monestir de Poblet.
Aquest dimecres s'han inaugurat les dues sales remodelades al Museu del Monestir de Poblet. | Júlia Giribets

Tot això, dins l’espectacularitat dels espais del Museu que acullen diferents obres d’art relacionades amb la litúrgia on es pot observar una peça singular: una lipsanoteca, un got de vidre del segle XIV, que servia per contenir les relíquies i estava situat a la base de l'altar de la basílica. Hi ha molt poques peces d'aquest material, el vidre, tan antigues al món. 

També en destaca el Crist d'ivori donat a Poblet per Pere Antoni d'Aragó, virrei de Nàpols, que formava part del conjunt funerari creat amb motiu de les exèquies al rei Alfons V el Magnànim. 

En pròximes fases es vol renovar la part antiga del Museu i crear un jardí Bíblic, que tindrà vegetació pròpia dels indrets esmentats a la Bíblia.

El finançament de les actuacions al Monestir de Poblet

El centre de visitants s'ha creat en el marc del programa Patrimoni en Acció, que impulsen conjuntament el Departament de Cultura i l'Obra Social ‘la Caixa’, programa que ha aportat 450.000 euros. La Diputació de Tarragona ha finançat bona part d'aquest equipament i també de l'ampliació i condicionament del Museu. 

Així mateix, la seva Unitat d'Arquitectura Municipal ha realitzat el projecte executiu i s'ha encarregat de la direcció facultativa de l'obra. D'altra banda, ha restaurat nombroses obres d'art destinades al Museu, a càrrec de la Unitat de Conservació i Restauració de la Diputació de Tarragona.  En total, la Diputació ha aportat 1.280.000€ del 2013 al 2019 en aquestes i altres millores al Monestir de Poblet.