Des de l'inici de l'epidèmia, els científics es vana donar que el coronavirus era un virus complex que tenia la possibilitat de desencadenar altres tipus de patologies i causar efectes secundaris als pacients. Ara cal sumar-ne un de nou: la diabetis.
La diabetis és una malaltia comuna que aquest virus pot desencadenar en pacients que estaven sans i que pot causar complicacions en persones que ja tinguin diagnosticada aquesta malaltia. Aquest és el descobriment que ha dut a terme un grup internacional de 17 experts al Registre CoviDiab, un projecte d'investigació que té com a objectiu establir nous casos de diabetis en pacients amb coronavirus.
Una relació entre diabetis i Covid-19
D'aquesta manera es vol comprendre l'abast de les manifestacions de la diabetis en pacients de Covid-19 i així descobrir quines són les millors estratègies per a la vigilància i els tractaments dels pacients durant la pandèmia i després d'aquesta. Les persones que pateixen diabetis tenen més risc de patir la Covid-19 i, fins i tot, morir. A més, s'ha detectat un nou tipus de diabetis i s'han observat complicacions metabòliques atípiques en pacients amb Covid-19 que ja tenien una diabetis diagnosticada.
Malgrat que encara no es coneix com afecta la SARS-CoV-2 a la diabetis, es creu que fins a un 30% dels pacients que han mort per Covid-19 tenien diabetis. No obstant això, existeixen investigacions precedents que assenyalen que l'ECA-2, proteïna que permet al virus entrar a les cèl·lules humanes, no només es troba en els pulmons sinó també en els òrgans i teixits que participen en el metabolisme de la glucosa, com el pàncrees, l'intestí prim, el fetge i el ronyó.
Un nou tipus de diabetis
Els investigadors treballen amb la hipòtesi que el virus pot causar múltiples i complexes disfuncions del metabolisme de la glucosa quan entra en aquests teixits. Aquest fet explicaria que es compliquin els quadres diabètics i que pacients sans acabin diagnosticats amb diabetis.
El director del projecte, Francesco Rubino que encara «no està clar» el mecanisme exacte pel qual el virus influeix en el metabolisme de la glucosa a causa del «curt període de contacte humà amb aquest nou coronavirus» quelcom que tampoc els permet saber si «la manifestació aguda de la diabetis en aquests pacients representa el clàssic tipus 1, el tipus 2 o possiblement una nova forma de diabetis».