Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades

Nou ensurt de l'euríbor als catalans que paguen una hipoteca: podria empitjorar

La quota de moltes famílies ha patit un nou encariment

L'Euríbor continua ben disparat. Sí, perquè per segon mes consecutiu ha tancat per sobre del 4%, uns nivells que no es registraven des del novembre del 2008 a la zona euro. Així, moltes famílies s'estan veient afectades per aquesta pujada, amb la previsió que la situació empitjori durant els pròxims mesos.

Aquest juliol finalitzava amb un valor mitjà que rondava pràcticament el 4,15%. I això que durant els darrers dies s'ha anat suavitzant fins a tancar el mes al 4,06%. D'altra banda, cal no oblidar que aquest indicador es pren com a referència per calcular els interessos de les hipoteques variables.

En milions de llars catalanes ja comencen a notar els efectes de l'euríbor des de fa temps. Una hipoteca mitjana hauria augmentat uns 225 euros de revisar les seves quotes aquest mes o en els propers, indiquen des de HelpMyCash. A més, cal recordar que l'actualització d'aquest tipus de productes s'efectua en funció de l'indicador del mes anterior.

Tot i això, la taxa de morositat bancària s'ha mantingut força estable durant el primer semestre de l'any, sense grans pujades. Així ho confirmen els balanços de les entitats financeres que acaben de presentar els comptes recentment.

Des de fa mesos les famílies suporten aquest increment en les quotes de les seves hipoteques, que eleven fins als 300 euros de mitjana. En vista d'això, moltes han optat per recórrer als estalvis i amortitzar una part del deute amb el banc. D'aquesta manera, han pogut rebaixar les mensualitats.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
L'euríbor es manté disparat i això afectarà les hipoteques | Photobyphotoboy

Caiguda dels préstecs hipotecaris

L'actual situació ha provocat una important caiguda en la signatura d'hipoteques. Per exemple, al maig, el descens va ser del 24%, amb tan sols 33.398 préstecs sobre habitatges signats, publica El Mundo.

Els experts sostenen que aquesta tendència a l'alça es mantindrà durant els propers mesos, amb tot allò que això comporta. Així, s'espera un període de moltes tensions tant per al mercat hipotecari com per a la butxaca dels ciutadans.

Totes les mirades estan posades al Banc Central Europeu i a la seva política de pujada de tipus. L'organisme que presideix Christine Lagarde va confirmar dijous passat la novena pujada del 2023. Després d'aquesta modificació la taxa de refinançament va quedar situada al 4,25%.

Aquest increment era esperat per tots els analistes, tot i que no tenen tan clar què pot passar a partir d'ara. Tanmateix, al setembre hi haurà una nova trobada de la institució i pot passar de tot. Des que hi torni a haver una nova pujada fins que la situació s'estabilitzi.

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
La firma d'hipoteques s'ha desplomat en els darrers mesos | Getty Images

Tot quedarà condicionat a l'evolució de la inflació. Les últimes hores, Eurotast feia públiques les dades del segon trimestre de l'any. Tot i la contenció de l'economia europea durant aquest període, la inflació es manté encara molt alta.

Aquest indicador arriba al 5,3%, mentre que el preu dels aliments s'ha encarit un 10,3% a l'últim exercici. De moment s'està molt lluny del 2% que el Banc Central Europeu considera òptim.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un respir per als hipotecats

Cal no oblidar que en poc més d'un any s'ha passat de tipus negatius a un interès mitjà mensual del 4,15%. Els mercats preveuen que l'increment del 0,25% de la setmana passada podria haver estat l'últim, segons recull El País. Això serviria de respir als hipotecats, que s'han vist embolicats en aquesta pujada constant del BCE.

L'associació d'usuaris financers Asufin creu que a l'agost hi podria haver una disminució de l'euríbor. Concretament expliquen que arribat aquest moment «la tònica serà l'estancament a nivells del 4%, amb tendència a la baixa fins a final d'any».