El laboratori d'Embryotools, amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB), i CREA Veterinaris, de Taradell (Osona), han aconseguit a Viladrau (Osona) el primer naixement d'un cavall a l'estat espanyol combinant les tècniques d'aspiració fol·licular i d'injecció intracitoplasmàtica d'espermatozoides. Aquest naixement marca una fita en la reproducció assistida equina a l'estat espanyol, i ha estat possible gràcies a la col·laboració entre Embryotools, amb la participació de la sevillana Embriones Equinos, un referent com a proveïdora d'eugues mares.
El poltre va néixer la matinada del passat 22 de maig en una finca de Viladrau (Osona), després d'11 mesos de gestació normal. La tècnica d'ICSI va sorgir el 1992 per al tractament d'homes amb problemes de fertilitat i actualment és una tècnica de rutina als laboratoris de reproducció humana assistida. No obstant això, en cavalls, encara existeixen molt pocs laboratoris (al voltant de cinc a tot el món) que han aconseguit resultats satisfactoris.
Projecte amb moltes dificultats i finalitzat amb èxit
El procés va presentar altres dificultats intrínseques a l'espècie equina. La primera és que «les eugues no responen als tractaments d'ovulació, per la qual cosa no podem obtenir diversos òvuls madurs. La segona, és que la recuperació d'òvuls per OPU, guiada per ecografia, no és senzilla. Encara que l'euga resisteix molt bé aquest procediment, és una tasca que requereix veterinaris experimentats i molt entrenament», apunta el Guillem Formiguera, codirector de CREA veterinaris.
Els òvuls es van obtenir al centre de reproducció que CREA Veterinaris té a Viladrau. Posteriorment es van enviar al laboratori d'Embryotools, on es van madurar in vitro i es van fecundar. Els embrions resultants d'aquest procés van ser cultivats durant vuit dies i enviats de tornada a la finca per ser transferits a les mares receptores.
Nova era de la reproducció assistida en cavalls
Un dels grans avantatges de la tècnica OPU- ICSI és que es necessita simplement un espermatozoide per òvul, mentre que en una inseminació convencional són necessaris diversos milions d'espermatozoides perquè un d'ells superi les barreres de l'òvul, el penetri i es generi un embrió. La majoria de les eugues tenen el seu cicle reproductiu durant la primavera i l'estiu (estació de cria), als mesos de major llum, i només algunes són reproductivament actives durant l'hivern.
En aquest sentit, una altra dada important, que apunta la Sara Valls codirectora de CREA Veterinaris, és que «amb aquesta tècnica els cicles reproductius es poden estendre a moments als quals les eugues no tenen un cicle regular, i guardar els embrions vitrificats per a transferir-los més tard, com es fa amb embrions resultants de programes d'inseminació 'in vivo'».
Mètode de gran productivitat
Aquesta tècnica permet també obtenir embrions amb problemes de fertilitat i, en lloc d'un embrió per cicle, es poden obtenir fins a cinc per euga cada 14 dies. "Si bé tenim una gran eficiència amb el programa de transferència d'embrions generats per inseminació in vivo, vam veure que amb aquesta tècnica podríem obtenir embrions de sementals o d'eugues amb problemes de fertilitat que no aconseguíem amb mètodes tradicionals, per la qual cosa vam fer una col·laboració amb Embryotools per poder disposar d'aquest servei.
Actualment aquestes tècniques s'estan usant amb un augment anual de la demanda en la cria del cavall esportiu a Europa i en menor mesura, però també creixent, en una altra mena de races com l'àrab o el quart de milla, entre altres. Els científics creuen que la tècnica també té potencial per recuperar espècies salvatges o en vies d'extinció. El 2009 l'equip d'Embryotools va clonar amb èxit els primers animals a Espanya i el 2012, els científics del centre van ser els primers a Europa a obtenir el naixement de cavalls sans prèvia selecció embrionària de sexe.