El nou jutjat de família de Reus, a punt

S'encarregarà de qüestions de família, custòdies, tuteles i incapacitats | La ciutat de la Justícia de Tarragona segueix aparcada

El partit judicial de Reus ja té a punt el nou jutjat d'instrucció número set, que s'encarregarà de qüestions de família, com divorcis, adopcions, custòdies o incapacitats. L'ha presentat aquest migdia la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, acompanyada del delegat del govern català a Tarragona, Òscar Peris. La consellera ha volgut posar de manifesta que «és un jutjat reclamat des de feia molt temps per la ciutat de Reus, i avui ja l'hem posat a disposició, ja està perfectament equipat».

Catorze nous òrgans judicials en dos anys

La consellera de Justícia emmarca la posada en marxa del nou equipament de Reus en un paquet de fins a catorze òrgans judicials que l'aleshores conseller Carles Mundó es va comprometre a obrir. Capella ha recordat que es tracta d'un acord al qual es va arribar amb l'anterior ministre de Justícia, Rafael Catalá, segons ha sentenciat la consellera, «després de vuit anys de no crear-se cap òrgan judicial».

La consellera de Justícia, Ester Capella, i el delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, als jutjas de Reus
La consellera de Justícia, Ester Capella, i el delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, als jutjats de Reus | Jordi Olària

 

Més d'un milió d'euros per la climatització dels jutjats de Reus

La consellera Capella ha assegurat que «el departament de Justícia, durant aquests darrers temps i des de sempre, ha invertit moltíssim en la creació de nous jutjats i edificis judicials. Aquest darrer temps hem invertit a Reus més d'un milió d'euros en la renovació del sistema de climatització d'aquest edifici, però també cal més inversió», ha admès.

En relació a aquests nous òrgans judicials, ha recordat, «hi ha hagut retards en la posada en funcionament que vénen derivats i condicionats pels efectes del 155». L'objectiu final de la Generalitat, en aquest sentit, és poder-se acostar a la ràtio de jutges per habitants d'Europa. Mentre que a Catalunya hi ha deu jutges per cada 100.000 habitants, ha explicat la consellera Capella, a l'Estat espanyol n'hi ha onze, i a Europa 21.

La consellera de Justícia, Ester Capella, i el delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, als jutjas de Reus
La consellera de Justícia, Ester Capella, i el delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, als jutjas de Reus | Jordi Olària

 

La ciutat de la Justícia de Tarragona, aparcada

Encara sense sortir del territori hi ha, pendent, el projecte de ciutat de la Justícia de Tarragona. El conseller Mundó, tal com ha recordat la consellera Capella «va dir que mai faria promeses que no pogués complir, doncs la consellera Capella, en la mateixa línia que el conseller Mundó, no farà cap promesa ni cap anunci que no pugui complir». Així doncs, el projecte segueix aparcat per falta de finançament, però també per altres condicionants.

En tot plegat hi té impacte el tancament del centre penitenciari de Tarragona i l'alliberament del solar que representa aquell espai. Amb tot, manté la consellera de Justícia, «amb l'Ajuntament de Tarragona hi ha un diàleg obert i franc perquè tot això requereix que es desjudicialitzi la situació urbanística de l'Ajuntament de Tarragona». «Hi estem treballant i estem fent tot el possible perquè tot aquest encaix sigui una realitat», ha assegurat Capella, que considera que la ciutat de la Justícia és «l'equipament que es mereix Tarragona, que és un edifici judicial com tenen totes les capitals de les grans demarcacions judicials a Catalunya».