El nou Jutjat de Primera Instància de Reus, el número vuit, es posarà en marxa el pròxim 31 de desembre. Després d'haver-lo autoritzat el mes d'abril, finalment el Ministeri de Justícia ha posat data per la seva posada en funcionament. Entremig, la Conselleria de Justícia ha hagut d'aprovar la seva ubicació i dotar-lo de la infraestructura necessària. Des del Col·legi de l'Advocacia es veu com un pas endavant, però en seguiran reclamant més.
Els jutjats de Reus estan saturats, i el 2020 haurien de rebre una petita alenada d'aire fresc. Es posarà en marxa el vuitè jutjat de primera instància, una mesura que no soluciona definitivament els problemes, però que hauria d'ajudar a alleugerir la càrrega de casos i citacions que s'acumulen a l'edifici de l'avinguda de Marià Fortuny. 'Diari Més' ha informat que serà el pròxim 31 de desembre, una data confirmada a TarragonaDigital per fonts de l'administració de justícia.
Una bona notícia, però no suficient
L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Reus ja veia amb bons ulls aquesta incorporació quan es va anunciar fa mesos. La seva degana, Encarnación Orduna, apuntava que «a Reus sempre hem patit, des de fa molts anys, d'un problema de congestió i de manca d'estabilitat de la planta judicial». Aquesta situació, «i la manca de mitjans, fa que hi hagi molt d'endarreriment en la resolució dels casos».
«A Reus tenim una altra qüestió important, que hi ha molts procediments judicials per qüestions d'incapacitats i internaments», explicava Orduna. Afegia, també, que el nou jutjat «ajudarà que la justícia sigui més àgil en l'àmbit civil, però tampoc és la solució; a mi m'hagués agradat molt que ens haguessin donat un jutjat d'instrucció, que són els que porten els temes penals».
Picabaralla entre el Ministeri i la Conselleria
Des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'explica que el Ministeri de Justícia —és a dir, el govern espanyol— ja va aprovar aquest jutjat l'any 2017, i que era responsabilitat de la Conselleria de Justícia —el Govern català— dur a terme els tràmits necessaris perquè es fes efectiu. Entre altres, és competència de la Generalitat buscar ubicació per als nous jutjats i dotar-los de la infraestructura física i informàtica necessàries perquè puguin operar.
Quan aquestes actuacions s'han executat, el Ministeri informa de la data d'obertura del jutjat —ho ha fet aquesta setmana— i, per tant, s'obre el concurs per ocupar la plaça de jutge i de lletrat de l'administració —anteriorment es coneixia com a secretari—. Als volts del mes de novembre es coneixerà quin jutge o jutgessa s'encarregarà d'aquest nou jutjat de primera instància número vuit de Reus.
El cas és, però, que el cost dels nous jutjats l'ha d'assumir l'Estat, un fet que, a parer de la Generalitat, no es produeix. Fa tot just deu dies, el Govern reclamava el cost anual dels 14 nous jutjats aprovats l'any 2017 —un d'ells, el número set de Reus—, que Madrid valora en uns cinc milions i mig d'euros i Barcelona, en canvi, en vora vuit milions i mig.