Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de diversos bitllets d'euro.

El nou límit per pagar amb efectiu que està estudiant Hisenda

Podrien veure's beneficiats molts ciutadans amb la nova mesura

Des del juliol del 2021 es va fixar en 1.000 euros el límit per fer abonaments en efectiu entre un particular i un professional. Aquesta es tractava d'una mesura per combatre el frau fiscal al nostre país. Tot i això, el Govern analitza ara la possibilitat de reformar aquesta llei.

El límit fixat ja va ser qüestionat al seu dia per Brussel·les, però ara és l'Institut d'Estudis fiscals, que defineixen com el laboratori d'idees del Ministeri d'Hisenda, el que el censura.

Segons sembla, una investigació patrocinada per aquesta entitat aposta «per modificar o reformular aquesta mesura», recull el diari ABC. Pretenen que la decisió que s'adopti estigui en consonància «amb la política del BCE i amb els postulats del Dret de la UE».

Des d'un primer moment, més d'un pensarà que la postura de les autoritats implicarà reduir encara més les quantitats en metàl·lic en les operacions esmentades. Però més aviat serà tot al contrari.

El Consell Europeu va determinar a finals del 2022 limitar els abonaments en efectiu superiors a 10.000 euros. Està pensat perquè cap país de la Unió Europea no excedeixi aquesta quantitat. Per tant, en el cas d'Espanya es trobaria dins de la legalitat, encara que molt lluny dels nivells de tolerància de Brussel·les.

Mans agafant un ventall de bitllets d'euro
El màxim permès en aquests moments són 1.000 euros | Getty Images

Aposta per un mitjà de pagament que se segueix utilitzant

La majoria dels països s'han esforçat a disminuir els pagaments en efectiu o reduir-los el màxim possible. En qualsevol cas, les autoritats europees es mostren partidàries de mantenir-ho. I encara que va perdent una mica de força en detriment d'altres mètodes d'abonament, continua sent l'opció preferida pels ciutadans.

És cert que quan es desenvolupen polítiques de control, topant les operacions en metàl·lic, es pretén un objectiu. En el cas d'Espanya, era evitar l'economia submergida, així com les transaccions sospitoses entre particulars. No obstant això, en allò que no reparaven era en les conseqüències que podia comportar.

Especialment entre la població de més edat, que no té certes dificultats per desenvolupar-se correctament en el món digital. De la mateixa manera, això també ha provocat una certa exclusió d'una part dels ciutadans.

Sí, perquè s'ha anat comprovant amb el temps que l'ocupació dels diners en efectiu aporta més seguretat a aquest grup de persones. I és que troben molts problemes per manejar-se amb els caixers automàtics o per fer compres a través d'internet.

Molt lluny dels 15.000 euros de fa deu anys

Abans que s'aprovés la Llei 11/2021 de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, el límit estava als 2.500 euros. Era la quantitat màxima que es podia fer servir per fer pagaments entre particulars i empreses o professionals. A partir d'aquesta xifra caldria recórrer a altres mètodes com ara les transferències o la targeta de crèdit.

Foto d'un munt de bitllets de 500 euros.
Plantegen elevar el topall almenys fins als 5.000 euros | Getty Images

Avui dia ens trobem molt lluny dels 15.000 euros que es permetien en el 2012. Hi ha diferents organitzacions que intenten convèncer el Govern perquè canviï d'idea. Entre elles hi ha la Plataforma Denària, publica aquest mitjà.

És una associació que defensa els interessos conjunts al voltant del pagament en efectiu. Ara com ara manté contactes amb l'executiu i diferents formacions polítiques per elevar la quantitat màxima d'efectiu permesa. La proposta implica assolir entre els 5.000 i els 10.000 euros.

Aquesta postura podria sortir molt reforçada després de l'anàlisi efectuada per l'Institut d'Estudis fiscals. Per tant, queda per veure com evoluciona aquest assumpte, encara que Hisenda ja ho té sobre la taula. Això suposaria un cert respir per a la gent amb dificultats per manejar-se a l'àmbit digital.