El sistema de pensions a Espanya és a punt d'experimentar canvis significatius. A partir del 2025, s'enduriran els requisits per accedir a la jubilació ordinària, una decisió que impactarà directament els que aspirin a retirar-se als 65 anys.
Aquests ajustaments, acordats pel Govern, responen a una preocupació creixent sobre la sostenibilitat del sistema de pensions. L'arribada a l'edat de jubilació de la generació del baby boom i la baixa natalitat han creat una combinació que amenaça de desequilibrar el sistema a llarg termini.
Els canvis per al 2025
El 2024, per accedir a la pensió completa als 65 anys, cal haver cotitzat un mínim de 38 anys. Tot i això, a partir del 2025, aquest període s'incrementarà en tres mesos, per la qual cosa els que aspirin a retirar-se sense penalitzacions hauran d'haver cotitzat 38 anys i tres mesos.
Els qui no arribin a aquest llindar hauran d'esperar fins als 66 anys i 8 mesos per rebre la pensió completa. Aquesta tendència continuarà el 2026, quan es mantindran els 38 anys i tres mesos de cotització. Però els que no compleixin aquest requisit hauran de postergar la jubilació fins als 66 anys i 10 mesos.
L'objectiu: endarrerir la jubilació
El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha pres aquesta decisió amb un objectiu clar: incentivar les persones a perllongar la vida laboral. A mesura que el nombre de pensionistes augmenta i la natalitat continua en descens, el sistema de pensions s'ha d'adaptar per mantenir-se sostenible.
A partir del 2027, el panorama serà encara més restrictiu. Per poder jubilar-se als 65 anys, es requeriran 38 anys i sis mesos de cotització. Aquells que no compleixin aquest requisit hauran d'esperar fins als 67 anys per rebre la seva pensió completa.
Què implica per als que busquen una jubilació anticipada?
No només s'endureixen els requisits per a la jubilació ordinària, sinó també per als que es volen retirar abans de complir l'edat legal. Les persones que optin per la jubilació anticipada veuran penalitzacions més severes a la pensió. L'objectiu és clar: desincentivar la jubilació anticipada i bonificar els que decideixin estendre la seva vida laboral més enllà dels 65 anys.
Les implicacions a llarg termini
La reforma de les pensions només és una part dels canvis que el Govern busca implementar per a l'estabilitat del sistema. La despesa en pensions ha arribat a xifres rècord. I s'espera que continuï creixent els propers anys a causa de l'augment de l'esperança de vida i la disminució de la natalitat.
El setembre del 2024, la despesa en pensions va pujar a més de 12.855 milions d'euros, destinada a més de 10,2 milions de pensions. Aquest nombre ha augmentat un 1,4% respecte al mateix període de l'any anterior, fet que reflecteix la pressió creixent sobre el sistema.
La previsió i una planificació financera correcta a llarg termini seran més importants que mai en aquest nou escenari. On cada any de cotització addicional podria marcar una diferència significativa en els ingressos futurs.