El Museu del Port de Tarragona viurà un any 2020 d'autèntica revolució. L'equipament cultural, un dels grans eixos de l'Autoritat Portuària per vertebrar l'anomenada «nova rambla cultural» del Moll de Costa de la ciutat, s'ampliarà en més de 600 metres quadrats i reformularà per complet el model de relat actual per explicar i divulgar la història i el patrimoni del món portuari i navilier del Serrallo i Tarragona. Les obres, la tramitació de les quals ja és al forn, hauran de començar al pròxim febrer i el nou museu haurà de ser una realitat el novembre de 2020.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat aquest dijous els detalls del nou Museu del Port arran dels treballs que es duran a terme durant els pròxims mesos. Essencialment, s'ampliaran els espais museístics, es climatitzarà l'edifici i se substituirà la coberta existent per una altra amb capacitat aïllant, a més de reordenar l'interior del Refugi 2 per tal d'oferir una nova oferta museística basada en les experiències audiovisuals i en les noves tecnologies.
El nou Museu del Port de Tarragona: audiovisual, modern i climatitzat
Cruset ja va anunciar recentment que la ferma intenció de l'Autoritat Portuària era que el nou Museu del Port sigui «el gran llegat de la celebració del nostre 150è aniversari», un objectiu que ha reforçat avui amb la idea que «d'aquests treballs ha de sortir el museu que volem per als pròxims 20 anys». Els mateixos que té ara mateix, de fet. Ha insistit que «per a nosaltres és una obra molt important que ens ha d'ajudar en el nostre gran repte d'obrir-nos a la ciutat i acollir una proposta cultural i patrimonial de gran valor» com la que ofereix la façana portuària de Tarragona.
El nou museu inclourà quatre àrees diferenciades: una per explicar els orígens i la raó de ser del Port, una altra sobre embarcacions i tècniques de navegació —amb un dels grans atractius del futur Museu: un simulador—, una tercera secció d'economies, vides portuàries i oficis —amb especial èmfasi en el paper de la dona o de la gastronomia serrallenca— i un darrer espai sobre el creixement sostenible i els espais propis de Tarragona. Una nova plataforma mirador i la incorporació de dues noves embarcacions descobertes a la plaça dels Carros l'any 2012, i que daten del segle XVII, seran altres dels grans protagonistes del nou museu.
Les obres començaran al febrer i hauran d'acabar al novembre de 2020
La integració de múltiples recursos audiovisuals, d'una sala sensorial amb capacitat per a projeccions en 360 graus i de diverses eines per aprofundir en l'experiència portuària seran les grans cartes de presentació d'un nou Museu, preparat per als reptes del segle XXI, que veurà com s'incrementa el seu fons patrimonial a exposar. «Proposem una reinterpretació de la nostra història amb un nou relat, amb la potència dels audiovisuals i amb una experiència molt més activa i moderna», ha resolt Cruset des de les instal·lacions de l'actual museu.
A la primera fila de la presentació, la directora de l'espai, Mercè Toldrà, no amaga els nervis ni la il·lusió pel projecte que està a punt d'arrencar. Mentre durin els treballs, però, bona part de l'exposició museística es traslladarà de forma provisional al Tinglado 2 del mateix Moll de Costa, que fins ara acollia les mostres del Centre d'Art de Tarragona i que, un cop reestructurat el nou museu, es reincorporarà a la programació cultural habitual del Port, com ho fa també el Tinglado 1.
El Tinglado 2 del Port, 'museu provisional' mentre durin les obres
El president de l'Autoritat Portuària s'ha felicitat per iniciar «una nova etapa que refermarà el Museu com a gran referent cultural de la ciutati que aportarà un valor afegit al conjunt del territori». El Museu del Port ha rebut, des de la seva estrena, prop de 500.000 visitants, dels quals bona part són alumnes escolars i 30.000 corresponen només a l'any 2019. Les previsions amb l'obertura del nou espai són de «creixement» qualitatiu i quantitatiu, si bé lluny de xifres concretes.
El cost de les obres, de poc més de 2 milions d'euros, anirà majoritàriament a càrrec del Ministeri de Foment a través de la coneguda partida de l'1'5% cultural. Això servirà per finançar els més de 1,7 milions que costa la rehabilitació de l'edifici, mentre que l'Autoritat Portuària pagarà només els 300.000 euros de la nova museïtzació del refugi. Cruset ha celebrat la subvenció com «un gran retorn» i ha avançat que aquests recursos estalviats es reinvertiran «en fer feina», si bé encara no han estudiat en quines actuacions concretes es repartiran.