Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Interior del nou Museu del Port de Tarragona

El nou Museu del Port de Tarragona: una experiència més familiar i immersiva

La nova museografia, ideal per a la família, desperta els sentits i transporta el públic al passat i present del Port i el Barri Mariner del Serrallo

El 13 de maig de l’any 2000, el Museu  del Port  va obrir les seves portes per acollir i donar a conèixer el patrimoni  portuari  del Port  de  Tarragona. Des de llavors, i durant els seus 21 anys en actiu, aquest museu  ha rebut a gairebé mig milió de persones, una xifra que el confirma com un espai cultural molt consolidat a la ciutat.

Vint anys després de la seva  inauguració  com a museu, aquest antic magatzem del segle  XX  ha volgut canviar el seu aspecte per adequar-se millor al seu ús actual. Així doncs, des de l’estiu de l’any 2020 el Port ha estat treballant en el procés d’una renovació  integral  d’aquest espai cultural i històric.

Després de gairebé un any d’obres i una inversió d'1,75 MEUR, el Museu  del  Port s’ha convertit en un espai més nou i modern per exposar el fons patrimonial portuari. I alhora, ofereix una  nova  museografia  plena  d’emocions gràcies a la incorporació d’elements audiovisuals i interactius.

Una nova vida a aquest espai per dotar de la importància que es mereix un port bimil·lenari ple de tresors i històries per explicar. També, per fer valdre l'imprescindible pes cultural del Moll de Costa a la ciutat.

La intervenció ha sigut respectuosa amb la construcció  original, tractant-la com l'element patrimonial que és i respectant la important tasca de recuperació i difusió del patrimoni  mariner  i portuari  recuperat en aquestes dues dècades, molt d'ell gràcies a donacions d'entitats i particulars.

Interior del nou Museu del Port de Tarragona
Interior del nou Museu del Port de Tarragona | Port de Tarragona

Quatre temàtiques i dos àmbits per redescobrir patrimoni i història portuària

La reforma del Museu  del  Port consisteix en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència per a tota la família, molt més emocionant, activa i moderna. 

La realitat que presenta el Museu és un relat temàtic dividit en  4  temàtiques, 'Entre el mar i la terra', 'Fer-se a la mar', 'Treballar al Port' i 'Gaudir del Port', a més de dos àmbits generals finals, 'Port i territori' i 'Arqueologia subaquàtica'.

Mercè  Toldrà, responsable del Museu del Port, explica que «la incorporació de nous elements de patrimoni  portuari  vinculats a l’activitat pròpia d’un port així com d’objectes cedits per particulars relacionats amb els ports  pesquer  i esportiu, reforcen, encara més, el vincle entre la institució cultural i el públic aficionat o professional del món de la mar».

Interior del nou Museu del Port de Tarragona
Interior del nou Museu del Port de Tarragona | Port de Tarragona

Una experiència més immersiva i familiar

«És un bon lloc per anar en família», assegura Mercè Toldrà. I és que la nova museografia, ideada per l'equip d'Ignasi Cristià i Iago Blasi, crea una experiència molt més lineal, emocionant i adreçada a tots els públics, integrant projectes audiovisuals, videojocs, projeccions a 360 graus o peces originals a gran escala, entre d'altres. 

Per exemple, els més petits gaudiran descobrint com és la vida a la mar amb activitats interactives com és el viatge per la mediterrània a timó d'un veler. Els nens i nenes sortiran d'un port italià i amb l'ajuda d'un quadern de bitàcola hauran d'arribar en quatre minuts al port esportiu de Tarragona superant una sèrie d'obstacles, com poden ser tempestes o diferents elements que hi ha al mar.

La gran aposta museogràfica del nou Museu del Port ha fet que hi hagi sis espais ben diferenciats per repassar tots els aspectes de la mar i l'evolució del port. La primera àrea, amb el títol 'Entre el mar i la terra', narra la importància dels ports i l'evolució física del Port de Tarragona. El segon eix parla sobre la història i l'evolució de la navegació sota el títol 'Fer-se a la mar', mostrant també les embarcacions que han transitat al port tarragoní al llarg del temps, així com els fars i com han canviat les metodologies a la mar.

Un recorregut interactiu per submergir-se en la història i evolució del port

El tercer àmbit, 'La vida al port' vol sintetitzar els més de 2.000 anys d'història del Port de Tarragona. Això ho fa amb una activitat immersiva on es pot viure en primera persona com un pescador passa 24 hores a la mar. També es fa valdre el paper de les dones al port, el tràfic de productes químics —clau a Tarragona— i els diversos oficis que estan vinculats a l'àrea.

'Port i sostenibilitat' és la següent temàtica i descriu gràficament l'evolució de la fesomia del territori gràcies al creixement del port tarragoní. Aquesta àrea fa valdre els projectes sostenibles que ha propiciat el Port i que han modulat l'impacte que l'activitat industrial ha tingut. 

Interior del nou Museu del Port de Tarragona
Interior del nou Museu del Port de Tarragona | Port de Tarragona

El recorregut pel nou museu es tanca amb dos àmbits generals: 'Port i territori' i 'Arqueologia subaquàtica'. En aquest darrer apartat es poden contemplar peces molt curioses, com les restes d'uns vaixells trobats durant unes obres a les actuals vies del tren, així com altres descobertes al fons marí i que ajuden a entendre l'evolució de la navegació i, fins i tot, de la humanitat.

Fotografies, testimonis audiovisuals, peces de gran format com un motor dièsel gegantesc del vaixell 'Dragonera' posen el llaç a un nou espai que val molt la pena visitar. Tot en un espai privilegiat com és el Moll de Costa, i que completa l'oferta cultural amb les exposicions que van variant als Tinglados.

Visitar el nou Museu del Port de Tarragona

El Museu del Port de Tarragona es pot visitar de forma gratuïta en diferents franges horàries. 

— Durant el  setembre, de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores i els diumenges i dies de festa d'11.00 a 14.00 hores. 

D’octubre a maig l’horari serà de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores. Diumenges i festius d’11.00 a 14.00 hores. 

La nova exposició permanent del Museu facilita que la visita sigui una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials per a qui ho visita. A més, el nou itinerari interior permet fer un recorregut més íntim, personal i interactiu. 

Així doncs, tothom que s’apropi al Museu, se submergeixi dins del món de la mar per conèixer de primera mà el  Port de Tarragona  del passat i del present.