Bitllets d'euro

Nou pacte per a les pensions a Espanya: canvis i correccions

La Comissió ha reprès les negociacions del Pacte de Toledo
Perquè estigui inclòs en els pròxims Pressupostos Generals, és necessari aconseguir un acord exprés de la reforma del sistema de pensions. No obstant això, estan duent a terme les negociacions amb tant de secretisme que ni tan sols han transcendit les dues primeres compareixences celebrades els passats dimecres dia 2 i divendres 4 de setembre.
 

Segons 'La Razón', fonts pròximes a la negociació han informat que, sense aportar mesures dràstiques, tant el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, com la presidenta de l'Airef, Cristina Herrera, han defensat que és necessari elevar l'edat de jubilació i ampliar el càlcul de l'import de la pensió a més anys. 
 
 
Així mateix, també han expressat que és necessari compensar la taxa de dependència, equilibrar la taxa de reposició o reordenar els plans de pensions privades. Malgrat que els acords estan pràcticament tancats, encara tenen sobre la taula assumptes com l'augment de l'edat jubilació, l'extensió del període de càlcul de les pensions o l'augment de la penalització per jubilació anticipada. 
 

Les persones amb jubilació anticipada perden entre un 6,5 i un 8% anuals de la seva pensió

Després que molts jubilats denunciessin que van arribar a perdre fins a un 8% de pensió a l'any per demandar la jubilació anticipada, encara que ja disposaven de 40 anys o més cotitzats, aquesta qüestió encara està pendent de tractar en un acord. 
 

José Luis Escrivá, el Ministre de Seguretat Social, per part seva, va mostrar ja fa temps la seva disposició a corregir aquesta situació, que considera «intrínsecament injusta». Però sí que es manté ferm respecte a la idea d'allargar l'edat de jubilació a 67 anys i evitar en la mesura possible oferir jubilació anticipada. 
 

En aquells casos en els quals s'acreditava un període de cotització inferior a 38 anys i 6 mesos, es va aplicar un coeficient reductor màxim del 2% per trimestre. Per a les persones que tenien una cotització igual o superior a 38 anys i 6 mesos, es va situar en 1,785% per trimestre. 
 

Això suposa que la diferència de pensions respecte a aquells que van sol·licitar la jubilació anticipada dels quals no, està entre l'1,6% i el 2% per trimestre, la qual cosa equival a una pèrdua d'entre un 6,5% i un 8% a l'any.