Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Treballs a la muralla de Sant Francesc

La recuperació del portal de Sant Francesc: el projecte més ambiciós de tot el recinte emmurallat de Montblanc

La proposta es va presentar el dijous 3 de setembre al vespre a la Sala de les Corts Catalanes, i va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones

Treballs a la muralla de Sant Francesc
Estat actual dels treballs en aquest tram de muralla | Albert Oliva

Des de fa mesos, els veïns de  Montblanc tenen els ulls fixats a la plaça de Sant Francesc. El motiu és el projecte de reconstrucció del tram de muralla de la zona, que culminarà amb la recuperació del  portal  i el llenç de  muralla annex. Així, a principis d’any ja es va enderrocar l’edifici del Kursaal, per tal de dur a terme les tasques arqueològiques i, posteriorment, s’ha iniciat la reconstrucció de la muralla per tal de recuperar la seva morfologia original.

Els primers resultats dels treballs, en aquest sentit, es van donar a conèixer el passat dijous 3 de setembre al vespre, en un acte organitzat per l’Ajuntament de Montblanc  a la Sala de les Corts Catalanes, ubicada al Centre Cultural Anselm Turmeda. Allí es van desvelar tots els detalls del projecte, amb les diferents intervencions arqueològiques realitzades i els resultats que se’n desprenen. L’acte va ser presentat per l’alcalde Josep Andreu, i van intervenir-hi Carles Brull, arquitecte, i Josep Maria Vila, arqueòleg. També es va comptar amb la presència de Jordi Agràs, cap dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona.

«Un element únic a Montblanc: Torre, portal i torre»

Tal com es va explicar en aquest acte, la intervenció actual se centra en el tram nord del recinte emmurallat montblanquí, a la zona que havia funcionat com a accés principal a la vila venint de Tarragona. Malauradament, per diversos avatars històrics, només ha arribat fins als nostres dies una de les dues torres que sostenien l'entrada, a l'inici del carrer Major. L'objectiu del projecte actual és, doncs, alliberar el tram de muralla i reconstruir tant el  portal com la torre que falta. L'actuació també permetrà guanyar més de 200 metres  de pas de ronda.

Segons l’alcalde de la capital de la Conca de Barberà, «el nou portal, un cop erigit de nou, tindrà unes característiques úniques a la vila ducal, ja que serà del tipus torre, portal i torre, tal com es troba en diverses viles reials com Morella, Barcelona, Carcassona i fins i tot al Monestir de Poblet». A causa d’aquesta singularitat, i per tal de ser el més rigorosos possible i ajustar-se a la realitat de l’època, «s’ha intensificat la recerca per justificar la proposta i això ha fet que el projecte s’hagi convertit en el de més envergadura dels que s’han fet al recinte emmurallat, per la seva  inversió i dimensió», exposava el batlle, dijous.

Recreació del portal
Imatge de la recreació del portal | Albert Oliva

Localitzats els fonaments d’una altra torre

Així, el primer pas per tindre la muralla alliberada va ser enderrocar tres immobles adjacents a la construcció, cal Masalles, cal Contijoch i l’antic cinema Kursaal, amb l’objectiu d’iniciar els treballs arqueològics per tal de localitzar els fonaments originals de la muralla. En aquest sentit, un dels primers resultats de la intervenció ha estat la troballa dels vestigis de l’antiga  torre desapareguda, de la que ja es tenia molta certesa de la seva existència gràcies a nombroses referències documentals i, en particular, als dibuixos de Ramon Cantó.

De fet, aquesta nova recuperació del portal culminarà el projecte de dignificació  i urbanització de la zona de l’antiga església de Sant Francesc, iniciada fa uns anys, i fruit de diverses legislatures, amb la restitució del claustre, l’ordenació de la plaça i l’enjardinament de l’entorn. Tot plegat, tal com definia Andreu en l’acte, «la finalització dels treballs en aquesta zona de la vila permetran fer una nova lectura del conjunt monumental que tenim, i Sant Francesc funcionarà, a partir d’ara, com la gran porta d’entrada del nostre estimat Montblanc medieval».

Projecte finançat amb l’1,5% Cultural

L’execució del projecte, per la seva banda, està pressupostada amb 750.000 euros i ha estat possible gràcies a l’aprovació, per part del Ministeri de Foment i de Cultura i Esport, de la subvenció de l'1,5% Cultural, que aportarà el 67% del pressupost total. Així, tot i que en convocatòries anteriors la sol·licitud del consistori montblanquí havia estat denegada per diversos motius, ara ha estat concedida i amb aquest finançament s’espera que de cara al  2021  el nou portal sigui, per fi, una realitat tangible.

Imatge de l'acte a Sant Francesc
Presentació del projecte | Albert Oliva