Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El nou pou de Cal Llorenç de Roda de Berà

Roda de Berà estrena el nou pou de Cal Llorenç per abastir d'aigua al municipi

Després de la crítica situació i les restriccions, els barris de Roda tornen a abastir-se del pou municipal

El nou pou de Cal Llorenç de Roda de Berà
El nou pou ha aconseguit recuperar els nivells de terbolesa del vell | Ajuntament de Roda de Berà
 

El pou de Cal Llorenç  de  Roda de Berà  entra en funcionament. El passat dijous 10 de setembre l'ajuntament va realitzar les comprovacions a la bomba del nou pou, que va entrar en servei des de les quatre de la tarda, abastint d'aigua el dipòsit del Molí-Cucurull i des d'allà els habitatges del municipi.


Fa gairebé un mes, el 16 d'agost, l'Ajuntament de Roda de Beràja va avisar de les restriccions i mesures que patiria la xarxa de subministrament d'aigua, per intentar solucionar la «delicada situació» que patia el  pou de Cal Llorenç. L'evolució del cabal del pou i els nivells de terbolesa de l'aiguavan fer que les mesures s'endurissin els dies posteriors.

A la recerca d'un nou pou

Durant les darreres setmanes, els barris que s'abasteixen dels pous municipals han experimentat restriccions, com  talls nocturns o la prohibició d'ús en boca en alguna zona concreta. Mesures necessàries fins a desencallar la situació del pou que, durant aquest estiu, ha passat per buscar una nova reserva d'aigua.

Gràcies al previ informe realitzat pels tècnics municipals i el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua, es va realitzar un sondeig  per trobar un nou aqüífer a prop de les instal·lacions actuals. Finalment, es va trobar un amb bones característiques a la primera zona proposada, anomenada fondo de Cal Llorenç.

Estalvi de 1.000 metres cúbics d'aigua

Després de posar en marxa tots els  procediments administratius per poder explotar la reserva, es va demanar a l'empresa adjudicatària la redacció del projecte executiu de les obres de construcció del pou. Durant el mes de juliol s'ha  perforat el nou pou i s'ha dut a terme l'assaig de bombejament, donant un resultat favorable de 30.000 i  50.000 m³/hora, amb nivells estables.


Per altra banda, l'aigua també ha rebut la bona qualificació sanitària de l'Agència Catalana de l'Aigua, que l'ha qualificat d'apta per al consum humà, que ha permès accelerar la posada en marxa del nou pou. Des que aquest funciona i, gràcies a la conscienciació de la ciutadania, durant les últimes setmanes s'ha aconseguit estalviar1.000 metres cúbics diaris.


L'Ajuntament de Roda de Berà també ha explicat que gràcies al nou pou, l'antic ha recuperat lleument el cabal i els  nivells de terbolesa de l'aigua ha retornat a nivells més normals  i estables.


Tot i això, es tracta d'una solució temporal, tal com ha recordat l'alcalde del municipi, Pere Virgili, que ha expressat la voluntat del consistori de connectar amb el Consorci d'Aigües de Tarragona  (CAT) tots els barris que actualment s'abasteixen amb l'aigua dels diferents pous municipals.