«De la terra a la taula» és el nou projecte impulsat pel programa de Garantia Juvenil i que es durà a terme, de manera conjunta, entre diverses administracions del Baix Camp. La iniciativa, concretament, neix amb la finalitat d’oferir recursos per promoure l’ocupació de seixanta nois i noies, de 16 a 29 anys, que visquin a la comarca i estiguin en situació d’atur, «sigui quin sigui el nivell de qualificació dels joves que tinguin interès a inscriure’s», han apuntat els organitzadors.
El projecte, que es desenvolupa en el marc de la convocatòria del programa Singulars, de Garantia Juvenil, està impulsat directament per Idetsa, l’empresa municipal de desenvolupament econòmic de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; l’Ajuntament de Cambrils, el Consell Comarcal del Baix Camp i l’IMFE Mas Carandell de Reus, com a entitat coordinadora. La iniciativa és oberta a tots els municipis de la comarca que hi vulguin participar i els seus promotors esperen que tingui «un impacte del 30 per cent d’inserció laboral».
Reforçar l'ocupabilitat a través del camp, l'ecologia i l'alimentació
El projecte «De la terra a la taula» pretén brindar diversos itineraris d’orientació, formació i inserció «per reforçar l’ocupabilitat» dels joves, «a través de la dinamització dels sectors agroecològic i agroalimentari», àmbits estratègics a la comarca del Baix Camp que es volen impulsar des de les administracions.
El programa s’iniciarà amb la selecció dels participants i l’inherent procés d’orientació professional per competències, personalitzat i fet a mida per a cadascun dels nois i noies del programa. Tres professionals de l’orientació laboral d’Idetsa, l’Ajuntament de Cambrils i el Consell Comarcal del Baix Camp s’encarregaran d’aquesta primera etapa i «seran el referent de cada jove durant tot el projecte», han apuntat els impulsors. Aquestes accions es faran a les instal·lacions de les entitats participants al projecte, i en qualsevol municipi de la comarca.
Tres alternatives de formació al Baix Camp
En segon terme, els joves hauran de triar entre una de les tres alternatives formatives programades, que seran Producció agroecològica, de 165 hores; Transformació del producte agroalimentari, de 160 hores; o Indústria agroalimentària 3.0, un curs de 90 hores. «De la terra a la taula» també contempla el coneixement i el contacte amb les empreses del territori a fi de «potenciar la inserció de les persones participants». Aquesta prospecció, de primera mà, anirà a càrrec de l’IMFE Mas Carandell.