Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Canvi climàtic: el CO2 registra un nou rècord mundial

El rècord assolit durant el 2019 no ha durat massa, ja que durant el primer mes del 2020 ja s’ha vist superat amb una concentració de 415,79 ppm

Fa anys que es veu que la tendència de la concentració del CO2a l’atmosfera va a l’alça i que no sembla que tingui aturador. Només cal donar un cop d’ull a les dades de les darreres dècades per observar aquest augment any rere any del CO2 atmosfèric.

De fet, seguint aquesta línia, el 2019 es va acomiadar per ser l’any amb més CO2 des que hi ha registres.  Per donar alguns exemples, el desembre del 2019 es va acabar amb una concentració de 411,76 parts per milió (ppm) de CO2, comparat amb els 409,07 ppm que hi va haver durant el desembre del 2018. Però comparat amb les primeres mesures directes d’aquest gas, sí que es veu un augment considerable, ja que el 1958 hi havia una mitjana de 314,67 ppm.

Però la cosa no acaba aquí. Només fa unes setmanes que hem encetat un any nou i ja s’ha superat el rècord assolit durant el 2019. D’aquesta manera, la setmana passada l’observatori de Mauna Loa, a les illes Hawaii, registrava una concentració de 415,79 ppm.

Canvi climàtic sense aturador

Aquest augment considerable de CO2 es deu bàsicament a l’activitat humana, ja que durant l’època anterior a l’era industrial, els nivells es mantenien poc alterats i amb poques fluctuacions. 

Ara bé, la revolució industrial va causar que s’alliberessin grans quantitats de CO2 a l’atmosfera a causa de la crema de combustibles fòssils. Aquest augment de diòxid de carboni (CO2) té uns efectes directes amb el nostre planeta: el canvi climàtic. El CO2 és un gras que reté l’energia solar, fent que s’escalfi l’atmosfera. D’aquesta manera, com més alta sigui la concentració de Co2, més gran serà l’absorció solar i més augmentarà la temperatura de la Terra. 

Segons les estimacions de MetOffice, el servei meteorològic del Regne Unit, el màxim de CO2 d’aquest 2020 tindrà lloc de cara el maig, amb una concentració que arribaria cap als 417,4 ppm, sent fins a un 10% més alt que les últimes dècades. Aquest augment és causat, bàsicament, pels grans incendis que han cremat a Austràlia durant els últims mesos i que han contribuït a augmentar considerablement les concentracions de CO2 atmosfèric.