Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
contaminació

Nou i alarmant rècord de gasos d’efecte hivernacle a tot el planeta

Les dades de l’OMM confirmen les preocupants dades de l’any passat, quan es van superar els 407,8 parts per milió (ppm) de CO2, xifra mai vista fins ara

La contaminación alcanza niveles muy elevados en todo el mundo
La contaminació arriba a nivells molt elevats a tot el món | Arxiu

La contaminació continua imparable a la Terra per culpa de la inacció dels principals governs del món en aquest àmbit i l’any 2018 es va batre un nou rècord de concentració de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Concretament, es van assolir les 407,8 parts per milió (ppm) de CO2, una xifra mai vista en l’era moderna i que supera les obtingudes l’any passat, que ja van ser de rècord.

Així ho afirma el recent Butlletí de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que explica que la Terra no vivia uns nivells de gasos d’efecte hivernacle tan elevats des de feia tres o cinc milions d’anys. Llavors, la temperatura era molt més càlida que l’actual, d’uns 2 o 3 graus per sobre, mentre que el nivell del mar es trobava també entre 10 i 20 metres pel damunt del que tenim ara.

Una tendència creixent any rere any

Segons informa l’OMM en el seu butlletí, l’increment de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle és constant any rere any. De fet, l’ascens de rècord viscut el 2018 va ser molt semblant als que hi va haver entre el 2016 i 2017, tots ells pel damunt de la mitjana de l’últim decenni. A més, des de l’any 2015 que se superen les 400 ppm. El més preocupant és que el CO2 es manté a l’atmosfera durant segles, i on més tarda a desaparèixer és a les zones oceàniques.

Segons informa la xarxa de Vigilància de l’Atmosfera Global, que compta amb observacions en zones remotes del planeta, com ara l’Àrtic, cims de muntanya o illes tropicals, en els darrers 10 anys  també s’han disparat les xifres d’altres gasos d’efecte hivernacle, com ara el metà o l’òxid nitrós. 

«No hi ha indicis que hi hagi d’haver una desacceleració, i molt menys una disminució, de la concentració dels gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, malgrat tots els compromisos assumits en virtut de l'Acord de París sobre el canvi climàtic» , alerta el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas, que fa una crida a les autoritats mundials per dur a terme més esforços per revertir la situació.

contaminació
Els països han d'impulsar més accions exigents contra l'escalfament | PixaBay

Futur negre per a la humanitat i el medi ambient

Aquestes dades de l’OMM demostren que el futur de la humanitat i del medi ambient es veurà clarament perjudicat per la contaminació.  En aquest sentit, les noves generacions patiran noves malalties, especialment pels fenòmens cada vegada més extrems per culpa del canvi climàtic. A més, el nivell del mar pujarà molt i tots els ecosistemes del planeta es veuran alterats.

Es calcula que, des de l'any 1990, el forçament radioactiu total, que escalfa el clima, ha augmentat un 43%  a causa de l'increment dels gasos d'efecte hivernacle. Sembla que el CO2 és el responsable del 80% d'aquest ascens, segons dades de l'Administració Nacional de l'Oceà i de l'Atmosfera (NOAA) dels Estats Units.