Taula de senyors grans

El nou servei de la Seguretat Social que ajudarà molt als futurs jubilats

La Seguretat Social proposa facilitar la tasca a les persones que es retirin laboralment

Les persones que tinguin previst jubilar-se en el futur podran beneficiar-se d'un servei molt interessant que ofereix la Seguretat Social. I és que, gràcies a això, els estalviarà temps i preocupacions, per la qual cosa ho hauran de tenir molt present quan decideixin sol·licitar la seva pensió.

Però no serà l'única modificació que introduirà l'organisme públic. En qüestió d'unes quantes setmanes, tots els jubilats veuran incrementades les pensions un 8,5%. Aquesta revisió de la prestació s'adapta a la pujada de l'IPC dels dotze últims mesos.

Això era una cosa que ja se sabia, però el que és realment nou és el servei que presta la Seguretat Social. Porta en funcionament des del mes d'octubre passat, però és possible que moltes persones encara no el coneguin. Finalment, des d'aquesta data ja permeten als treballadors sol·licitar la jubilació de manera diferent.

Formes de sol·licitar la jubilació

És el gran desig de molts professionals que encaren la recta final de la seva carrera laboral. Fins ara existien dos únics sistemes per demanar la jubilació. D'una banda, l'interessat s'havia de presentar a una delegació de la Seguretat Social per començar amb els tràmits i sol·licitar-ho de forma oficial.

L'altra possibilitat és que el titular signés un permís perquè una altra persona en nom seu el pogués demanar. Per aquest motiu cal que estigués al Registre d'Apoderaments per delegar la petició i els tràmits precisos.

Imatge d'una dona gran amb un telèfon mòbil
Els jubilats podran sol·licitar la pensió sense necessitat d'anar a les oficines de la Seguretat Social | Getty Images

Tanmateix, des de fa un parell de mesos ens ofereixen una altra alternativa que serà molt valorada pels futurs jubilats. I és que permeten delegar la seva representació a qualsevol persona, segons informen la web de la Seguretat Social.

Assenyalen que «s'ha habilitat l'accés a la Sol·licitud de Jubilació per a representants a través del Portal La teva Seguretat Social». A més, continuen explicant que aquest servei «permetrà als representants no apoderats la presentació de sol·licituds de jubilació en nom d'altres». Per tant, no cal estar inclòs en el Registre d'Apoderaments.

Només n'hi haurà prou amb disposar d'una autorització prèvia per part de l'interessat per mitjà d'un enllaç, que rebran al telèfon mòbil a través d'un missatge de text.

Què necessitarà tenir el representat?

El procediment per si mateix no patirà grans alteracions. En lloc de signar-ho el titular, el realitzarà una altra persona en nom seu. Però els que tinguin intenció de formalitzar el tràmit de jubilació per aquesta via han de saber alguna cosa més.

Cal que «el representant disposi de Certificat Digital o Cl@ve permanent». Així mateix, el futur jubilat ha de tenir registrat el seu número de mòbil a la base de dades de la Seguretat Social.

Quant es triga a aprovar la pensió de jubilació?

Actualment, la despesa en pensions es dispara. El novembre passat, la Seguretat Social va destinar 10.913 milions a l'abonament de les contributives, que suposa un 6,1% més que fa un any. A hores d'ara, la despesa en pensions representa l'11,7% del PIB.

Imatge d'un grup de persones grans prenent l'ombra al carrer durant l'estiu
Es pot delegar la sol·licitud de la jubilació a una altra persona | Europa Press

A això se li va unir també que aquest organisme va haver de fer front a les pagues extres de Nadal. A més a més, a partir del gener, aquestes prestacions patiran una actualització que implicaran un increment del 8,46%.

Durant els primers onze mesos del 2023 es van tramitar 282.102 expedients de jubilació. El Ministeri que dirigeix José Luis Escrivá eleva fins a 21,8 dies de mitjana l'aprovació d'aquestes prestacions. I en el cas de les pensions de viduïtat, es redueix fins als 20,27 dies.

De la mateixa manera, recorden que hi ha uns 90 dies com a límit màxim de resolució per a les pensions de jubilació i de viduïtat. En qualsevol cas, en menys d'un mes solen tenir el vistiplau de la Seguretat Social.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp