Enguany no podia acabar d'una altra manera no fos preocupant-nos per l'any que ve, 2021. I és que des de l'OMS adverteixen que els fàrmacs ingerits per al tractament de la Covid podrien estar afectant la resposta del nostre organisme davant altres malalties.
L'Organització Mundial de la Salut ha publicat un comunicat pel qual alerta de l'augment d'una variació de la gonorrea que és resistent als antibiòtics a causa del tractament de Covid. Si bé en un principi la ITS tenia poc o res a veure amb la malaltia de caràcter respiratori, la modificació del patogen s'ha produït per l'ús excessiu dels medicaments que contenen azitromicina, un element que s'empra en les primeres fases del virus.
Des de l'organització s'assenyala que aquest podria no ser l'únic cas col·lateral a causa de la pandèmia, ja que amb el focus posat completament en la Covid, s'ha frenat l'atenció a una altra mena de malalties i afeccions. Apunten que podrien haver-se donat focus de gonorrea que no van ser diagnosticades, la qual cosa augmenta el risc que hi hagi possibles transmissions, i en el pitjor dels casos, que davant la falta de valoració, algunes persones hagin optat per automedicar-se.
Com es tracta la gonorrea?
La gonorrea és un bacteri que pertany al grup d'Infeccions de Transmissió Sexual, i és causada pel microorganisme Neisseria gonorrhoeae, que afecta el tracte genital, la boca i l'anus. La seva forma de contagi es produeix a través del contacte sexual.
«Aquesta malaltia, causada per un bacteri, es tracta amb dos medicaments, però ja s'ha desenvolupat resistència a un d'ells. És possible que d'aquí a una mica ja no hi hagi cap opció terapèutica per a tractar les infeccions per gonorrea multiresistent», ha comentat l'OMS a través de la seva pàgina web.
El comunicat també considera que «el gonococ és multiresistent perquè s'han observat en ell resistències a molts antibiòtics diferents: penicil·lines, penicil·lines, sulfonamides, tetraciclines, quinolones i macròlids (inclosa l'azitromicina) i fins i tot a antibiòtics d'últim recurs com les cefalosporines».
Aquesta resistència es deu a diversos factors, entre els quals destaquen l'accés sense restriccions a antimicrobians, l'elecció incorrecta, l'ús excessiu d'antibiòtics o la mala qualitat d'aquests. A més, la mutació genètica ha augmentat la resistència farmacològica del bacteri.
Les conseqüències
Algun efecte va dominar que pot produir aquest canvi molecular és la transmissió més gran del virus VIH, que es pot quintuplicar, esterilitat, inflamació, que en les dones arriba a causar dolor agut i crònic en l'hemiabdomen inferior, embaràs ectòpic o mort materna, avortament en el primer trimestre de la gestació o infeccions oftàlmiques greus en els nounats que poden arribar a causar ceguesa.
L'OMS ja ha proposat un pla per a la lluita contra la malaltia, amb motiu de facilitar l'adopció de mesures eficaces contra la propagació dels ceps multiresistents del gonococ. L'estratègia compta amb una major vigilància davant les ITS amb la finalitat de determinar la seva presència de forma més primerenca.
Algunes de les mesures que s'inclouen en aquest document estan relacionades amb una major seguretat en la identificació i prevenció de la malaltia, la constitució d'una xarxa regional de laboratoris que realitzin cultius i antibiogrames amb bons mecanismes de control o el suport a la recerca per a desenvolupar proves assequibles de detecció de la gonorrea.
L'Organització Mundial de la Salut conclou realitzant una crida als Estats membres i els seus associats per a conèixer i reduir la resistència als antimicrobians mitjançant una millor gestió dels antibiòtics i duent a terme les mesures prèviament assenyalades.