Espanya segueix avançant a molt bon ritme pel que fa a la vacunació contra la Covid-19. El 36% de la població del nostre país ja té la pauta completa i està immunitzada contra el coronavirus. A més, més de la meitat de la població, un 52,7%, té almenys una de les dues dosis.
De moment, Espanya està vacunant amb les quatre marques que han estat aprovades per l'Agència Europea del Medicament (EMA). És a dir, Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.
De les dues últimes són ja molt coneguts els diversos efectes secundaris que poden provocar, especialment els trombes. Són molt rars, però la societat els ha agafat certa por i les autoritats tampoc estan totalment convençudes de seguir fent-les servir.
És més, a Espanya la vacuna d'AstraZeneca només s'administra als més grans de 60 anys, i la de Janssen a partir de 40. Què passarà quan aquests col·lectius ja estiguin vacunats? El nostre país només seguirà endavant amb la immunització amb Pfizer i Moderna.
Aquestes dues últimes són les vacunes que tenen més eficàcia contra el coronavirus: més d'un 95%. La variant Delta contraresta lleugerament aquests efectes, però segueixen sent les més fiables pel que fa a la immunització. Per aquesta raó, seran les que s'utilitzaran aquí, i també són les que la majoria de la població voldria posar-se si es pogués triar.
Aquestes dues vacunes també tenen alguns efectes secundaris que cal tenir en compte i que cal supervisar. Els més típics solen ser els que ja es coneixen, com el mal de cap, casos de febre, malestar general o dolor al braç.
Nous efectes secundaris de Pfizer
Però també hi ha altres efectes secundaris que s'han anat descobrint durant els sis mesos que portem de vacunació amb elles. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha emès un informe amb tots ells.
Les mostres inclouen 24.491 notificacions d'esdeveniments «adversos». És a dir, 93 notificacions per cada 100.000 dosis administrades, una taxa baixíssima, però que l'AEMPS està monitoritzant.
En el cas de Pfizer, un dels símptomes inclosos en la fitxa tècnica són les erupcions cutànies i la picor de pell. Menys d'1 de cada 100 persones l'ha sofert, de la mateixa manera que la urticària, un altre dels símptomes inclosos en el prospecte.
També s'ha inclòs la possibilitat d'una inflamació localitzada en persones que havien rebut prèviament injeccions de farciment a la cara.
Nous efectes de Moderna
El sisè informe de farmacovigilància de l'AEMPS també inclou nous efectes secundaris en la vacuna de moderna. Un d'ells és la diarrea, que també s'inclourà en la seva fitxa tècnica. El mateix passa amb algunes «reaccions retardades» a la zona de la punxada.
Tots dos símptomes poden aparèixer «després de diversos dies després d'haver rebut la vacuna i no s'han de confondre amb una cel·lulitis».
També s'està analitzant alguns casos de trombocitopènia immune, és a dir trombes que provoquen hematomes i sagnats. Aquests símptomes es donen especialment en persones amb un baix nivell de plaquetes en sang.
Nous efectes en les dues vacunes
A més de tots aquests símptomes més localitzats, hi ha dos que estan sent analitzats en ambdues vacunes. Es tracta de la miocarditis (inflamació del múscul del cor) i la pericarditis (inflamació de la membrana que envolta el cor).
Israel i els Estats Units han notificat diversos casos d'aquestes dues afeccions, la majoria d'ells lleus. Es donen especialment en homes menors de 30 anys i es resolen al cap de pocs dies.
També a Europa s'han detectat alguns casos, però ni l'AEMPS ni l'EMA poden encara establir una connexió amb la vacuna.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]