Les misterioses senyals de ràdio provenen de galàxies a milers d'anys llum de la Terra

Descobreixen nous senyals misteriosos que tenen origen a llunyanes galàxies

Científics russos han detectat 9 noves ràfegues de ràdio ràpides que provenen de fora del sistema solar, però es desconeixen qui les provoca

Alguns grups d’investigadors astrofísics estan especialitzats a localitzar freqüències de ràdio a l’univers i localitzar l’origen, perquè d’aquesta forma es podria descobrir altres formes de vida intel·ligent que les generen des de planetes habitables.

Amb aquesta finalitat, un grup de l’Observatori Radioastronòmic Pushchino de Russia ha detectat 9 noves ràfegues d’ona de ràdio ràpida (FRB, en anglès) que provenen d’un punt desconegut de l’univers. Sembla que no les generem els humans i en els últims 12 anys s’han detectat algunes desenes més de polsos fugaços d’aquest tipus.

El recent descobriment es va realitzar després de processar dades d'arxiu del radiotelescopi BSA LPI durant més de sis anys, des de 2012 a 2018. Les emissió dels nous senyals ‘extraterrestres’ van ser detectades en direcció a les galàxies M31 i M33, veïnes de la Via Làctia, i més conegudes com Andròmeda i Triangle, respectivament.

Tot i així, el nivell de potència de les ràfegues suggereix que les ones s'originen des de molt més enllà, és a dir, darrere de les dues galàxies properes. Aquest descobriment ha necessitat més de 15.000 hores de gravació dels registres diaris dels últims anys, a càrrec dels astrònoms.

La recerca de l’origen de les misterioses ones es centra a la galàxia Triangle

La investigació hauria pres un canvi de direcció quan els científics han observat que repetidament una de les ràfegues sortiria de l’àrea de la galàxia Triangle, i això facilitaria molt rastrejar el seu origen. Aquest misteriós senyal és la tercera repetició de FRB que es descobreix des de fa una trentena d’anys.

Per altra banda, a la tardor passada astrofísics de l'Organització d'Investigació Científica i Industrial d'Austràlia (CSIRO, per les sigles en anglès) van aconseguir determinar el lloc d'origen d'una ràfega de ràdio ràpida, situada en una galàxia a uns 3.600 milions d'anys llum de la Terra. Encara així, fins al moment no es coneix que genera aquest tipus de vibracions còsmiques, si és un fenomen natural o és un senyal intel·ligent alienígena.

Transmissions d’una vida extraterrestre?

Els científics només han detectat les ones de ràdio FRB un parell de vegades més
Els científics només han detectat les ones de ràdio FRB un parell de vegades més | Henry Romero

 

L'origen de les ràfegues ràpides de ràdio és desconegut, però la majoria de científics afirmen que són generades per poderosos fenòmens astrofísics que emeten des de milers de milions d'anys llum, fora la Via Làctia. Aquests fenòmens podrien incloure forats negres i estrelles de neutrons híper-denses en fusió.

Malgrat això, alguns experts com el professor Avi Loeb, del Centre d'Astrofísica Harvard-Smithsonian, han difós teories més extravagants. El científic creu que podrien ser la prova d'una tecnologia alienígena increïblement avançada.

En una investigació realitzada juntament amb el seu col·lega de Harvard Manasvi Lingam suggereix que les FRB podrien ser restes de transmissors alienígenes de la mida d'un planeta. Plantegen que podrien ser els efectes de grans forces que els alienígenes generaven per poder impulsar naus espacials gegants.

També et pot interessar...