A l'estiu, estem acostumats a patir alguna picada de mosquit. Encara que són molestes, no hi donem gaire més importància. Però la realitat és que cal tenir-hi un bon control, ja que poden arribar a transmetre malalties.
És per això que el Ministeri de Sanitat, mitjançant el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha impulsat la campanya per a l'ús de l'aplicació 'Mosquito Alert'.
Què és 'Mosquito Alert'?
Aquesta aplicació existeix des de fa gairebé deu anys i, durant tot aquest temps, ha servit per millorar la vigilància i la detecció prèvia d'espècies com el mosquit tigre o el del Japó. Tot això gràcies a la participació ciutadana. Sense ells, no hauria estat possible detectar la majoria de dades.
Es tracta d'un projecte coordinat pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).
Ara, aquesta aplicació s'inclou al nou Pla Nacional de Prevenció, Vigilància i Control de les malalties transmeses per vectors.
Fernando Simón fomenta l'ús de l'aplicació
Segons el director del CCAES, Fernando Simón: «Generem informació constantment als nostres telèfons mòbils, això ens ha de servir per al control de vectors i molts altres temes de salut pública». És per això que el Ministeri de Sanitat ha creat una campanya de comunicació per difondre entre la ciutadania el lema: «Si et pica, notifica!». L'objectiu és impulsar la participació ciutadana.
A més, s'han posat a disposició de les institucions una varietat de materials divulgatius mitjançant el web de 'Mosquito Alert'. D'aquesta manera, s'intenta aconseguir que els ajudin fomentant la participació en cada lloc.
La finalitat de l'aplicació
Amb aquest projecte es vol conèixer i analitzar l'expansió del mosquit tigre a Espanya. Per exemple, es vol saber la zona del territori espanyol on apareixen les primeres picades. A més, també persegueixen l'objectiu d'ampliar els coneixements sobre l'expansió del mosquit del Japó a la zona cantàbrica i, sense treure'n importància, detectar la possible arribada del mosquit de la febre groga.
Els experts del ReNED analitzen les dades
Quan els experts de la Xarxa Nacional d'Entomologia Digital (ReNED, per les seves sigles en espanyol) validen i classifiquen les dades aportades pels ciutadans, les publiquen. Aquesta informació es pot descarregar a través del mapa de 'Mosquito Alert'. A més, s'estan elaborant mapes dinàmics relacionats amb la salut pública i els mosquits.
Tot això, mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern d'Espanya, que disposa de finançament europeu procedent dels fons Next Generation EU. Això ajuda a mantenir la plataforma i a crear un sistema d'alertes automatitzades.