El Departament de Salut ha posat en marxa una nova eina digital que permet els usuaris programar visites no urgents als centres d'atenció primària (CAP) i especificar-ne el motiu. Salut ha indicat que aquest nou canal complementa els altres canals que ja estan operatius, com el telèfon, el taulell del CAP o el 061, que mantindran el seu funcionament actual.
En aquest sentit, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha destacat que «els professionals s'adapten a un altre canal d'accés, però la seva feina és la mateixa, més endreçada, això sí, i traient el que no aportava valor». Aquesta nova eina ja és accessible a través del web citasalut.gencat.cat i des de l'aplicació La Meva Salut.
La web per programar les cites es va posar en marxa fa una setmana i ja s'han fet unes 7.000 resolucions al dia. Segons ha explicat Salut, la nova web suposa «un canvi de model de gestió de la demanda de l'atenció primària i comunitària», fixant-se com a objectius «millorar l'accés», «agilitzar processos» i «recuperar la capacitat diagnòstica i el seguiment dels pacients».
Tràmits administratius i programació de visites, a cop de clic
Segons ha explicat el Departament de Salut, la web permet gestionar tràmits administratius en línia i programar una visita per motius, escollint entre els 22 més freqüents. Així, es poden clicar opcions com, per exemple, seguiment d'un problema de salut crònic, cura d'una ferida, renovació del pla de medicació o consulta d'atenció sexual i reproductiva.
Segons el tipus de consulta que es realitzi, la visita amb el metge serà presencial, telefònica o telemàtica. Així mateix, també es pot escriure el motiu de la visita o demanar cita, presencial o telemàtica, amb el metge o infermera de referència. El pacient pot seleccionar el dia i l'hora de la visita en un calendari amb les opcions disponibles en funció de l'agenda dels professionals.
En aquest sentit, des de Salut s'ha recordat que aquesta nova eina no està pensada per motius urgents, ja que en aquests casos es recomana trucar al 061 —per emergències, el 112— o bé assistir de manera presencial als centres d'urgències.
Opcions personalitzades segons el pacient
La nova eina té personalitzades les opcions segons el pacient. Així, una persona més gran de 60 anys tindrà la possibilitat de vacunar-se de la grip, una opció que no estarà disponible per aquelles persones que no formen part del col·lectiu de risc de la malaltia. A través de la web també es podrà tramitar una baixa laboral, tant per sol·licituds, renovacions o altes, encara que caldran les proves i informes mèdics corresponents.
Pels usuaris, la web serà un altre canal d'accés a l'atenció primària, mentre que els professionals sanitaris podran desburocratitzar procediments. En aquest sentit, Craywinckel ha explicat que «si l'usuari vol una visita amb el metge o infermera, l'eina no ha de ser un entrebanc, sinó que facilita dirigir els procediments més habituals i demanar directament la cita».