Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de fons de dues persones brindant amb dues copes de vi, una altra imatge d'una parella feliç amb cors de cartró vermells a la mà i una altra imatge d'una dona amb cara de sorpresa

La nova estafa que et roba el cor i els diners: compte, no obris això al teu mòbil

Els estafadors sedueixen les víctimes en línia per després demanar-los diners enmig de falsos problemes

Les xarxes socials han revolucionat la manera com les persones es connecten, especialment en l'àmbit de les relacions personals. Tot i això, aquesta connectivitat també ha obert la porta a una preocupant modalitat d'estafa que cada vegada guanya més terreny.

Els delinqüents es fan passar per potencials parelles romàntiques per, després d'un temps de generar confiança, sol·licitar diners sota el pretext de resoldre algun problema urgent.

Muntatge de mans d'una persona amb un mòbil i una rodona amb molts bitllets variats d'euro
S'aprofiten de la il·lusió de les persones | Getty Images, Pexels

El procés de l'estafa

Tot comença amb un missatge amable a xarxes socials, generalment en plataformes com Facebook, Instagram o fins i tot aplicacions de cites. L'estafador es presenta com a persona atractiva i amb interessos afins. Així estableix una relació amistosa que ràpidament es transforma en una mica més íntim i romàntic.

Durant setmanes o fins i tot mesos, es desenvolupa una comunicació constant, amb intercanvis de missatges, trucades i, en alguns casos, videotrucades. Aquest és el període en què l'estafador treballa per guanyar la confiança de la víctima. Fent-lo creure així que han trobat l'amor en línia.

Quan la víctima està emocionalment involucrada, l'estafador introdueix el gir en la història: un problema inesperat que requereix una solució ràpida. Una emergència mèdica, una butlleta d'avió que no poden pagar, o qualsevol altra situació que soni convincent i que justifiqui la necessitat de diners immediats.

Muntatge duna persona en un ordinador amb una targeta de crèdit i un marc de fotos amb diners
Els fan creure que tenen una relació d'amor | Getty Images, 89Stocker

L'estafador convenç la víctima que és l'única persona en qui pot confiar i sol·licita una transferència de diners. Sovint, la suma inicial no és gaire alta, cosa que fa que la víctima estigui més disposada a ajudar.

Quan es realitza el primer pagament, els problemes continuen, i les sol·licituds de diners es tornen cada vegada més freqüents i més grans.

La conseqüència a aquesta situació

Aquest tipus d'estafa no només té un impacte financer devastador, sinó també un fort efecte emocional a les víctimes. La decepció de descobrir que la relació no era real, combinada amb la pèrdua econòmica, pot ser traumàtica. Les víctimes sovint senten vergonya o culpa per haver caigut al parany, cosa que dificulta que denunciïn el frau o busquin ajuda.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
Et poden treure tots els teus diners | Ptnimages, Leung Cho Pan

Els estafadors a les xarxes socials aprofiten la vulnerabilitat emocional de les persones que busquen amor o companyia. Convertint així els sentiments en una eina per a l'engany. Utilitzen perfils falsos, amb fotos i dades atractives, i estan disposats a invertir temps en construir una relació fictícia que sigui creïble.