IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Alerten d’una nova estafa de WhatsApp on pots perdre el teu compte

El Govern ha engegat una campanya per conscienciar la gent sobre fer servir internet d’una manera segura

Una nova estafa amb la qual pots perdre el teu compte de WhatsApp
Una nova estafa amb la qual pots perdre el teu compte de WhatsApp | Cedida

Nova estafa a WhatsApp amb la qual podries perdre el teu compte. Des de principis de setembre més d’una vintena de casos han denunciat a la policia que han perdut el seu compte a través d’un senzill missatge de text on hi ha un codi. Per tant, els Mossos d’Esquadra han alertat d’aquesta perillosa estafa que està circulant per WhatsApp.

Tot comença per un missatge d’un dels teus contactes on et demana que li passis el codi que t’ha arribat a través d’un SMS. Si hi piques, et roben el teu compte de WhatsApp. Així ho relaten les diverses víctimes d’aquesta estafa, per exemple la Lluïsa Ferré que no va sospitar res quan una de les seves amigues li va demanar un codi.

Perds el control del teu compte de WhatsApp

Segons ha relatat, estaven mantenint una conversació qualsevol quan li va demanar: «M’has de fer un favor, envia'm aquest codi que has rebut per SMS, que jo no hi puc accedir». Ho fa fer: «I de cop se'm fon el WhatsApp». D’aquesta manera va perdre el seu compte i el lladre va tenir accés a tota la seva informació: converses, contactes, arxius i fotografies compartides. Per sentir-se segura es va canviar de número de telèfon mòbil: «Et sents vulnerable en aquell moment. Jo personalment he agafat por».

En el cas d’una de les altres víctimes, la Montse de Cerdanyola, el lladre li va activar la verificació en dos passos, per tant, va tardar molt més a poder recuperar el seu compte de WhatsApp. A més a més, ha denunciat que la companyia tampoc la va ajudar a aconseguir-ho i que només li va respondre amb la llista de preguntes freqüents.

«Practica els hàbits cibersaludables»

Ara els Mossos d’Esquadra estan investigant aquesta estafa, així com la de ‘pishing’ sobre una oferta de Movistar, i per part del Govern s’ha engegat una campanya per conscienciar la gent sobre fer servir internet d’una manera segura, «Practica els hàbits cibersaludables». D’aquesta manera es vol que la societat catalana introdueixi en els seus hàbits aquells que tenen a veure amb la seguretat cibernètica, sobretot en els col·lectius més vulnerables.

Segons ha explicat una de les primeres persones a rebre formació a través d’uns tallers impartits en centres cívics «és com a la vida real, hem de tancar la porta. I ells t'ensenyen a tancar la clau; aleshores simplement és fer-ho». Per la seva part, Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública emfatitza la importància de moure's per internet de forma segura: «Amb una bona cultura de la ciberseguretat per part dels nostres ciutadans, podríem eliminar el 90% dels riscos que existeixen a internet».


Comentaris

envia el comentari