Mariano Herráinz, president del consell d'administració de l'empresa Emserfumt; José Vicente Aparicio, sotsdirector de Funespaña, l'empresa privada sòcia del consistori a Emserfumt; Clara Viñas, la nova gerent del Tanatori tarragoní; acompanyats pel primer tinent d'alcalde tarragoní, José Luís Martín, han explicat, en una trobada amb els mitjans de comunicació, «la nova etapa del Tanatori de Tarragona en la qual s'aposta per la prestació de nous serveis, les noves tecnologies i la modernització de les seves instal·lacions».
Aquestes línies mestres, traduïdes en accions concretes, s'expressen mitjançant nous serveis, com ara «el servei d'atenció al dol»; «les cerimònies d'homenatge a la vida»; «una web més completa, accessible i amb més serveis»; «i una nova imatge corporativa».
Segons Viñas, «l'objectiu és personalitzar els serveis, evitar l'angoixa que viuen les famílies que pateixen una pèrdua».
1.100 morts a Tarragona l'any 2017
A Tarragona van morir l'any passat 1.100 persones. D'aquestes, el 57,45% van apostar per la incineració i la resta per les inhumacions. El cost mínim d'un servei funerari seria d'uns 1.500 euros més IVA., Ara bé, segons ha explicat el soci privat d'Emserfumt, José Vicente Aparicio, «d'aquesta xifra, els 1.500 euros, només el 49,5% va destinat a la funerària».
Per cobrir els seus serveis funeraris, el Tanatori de Tarragona ofereix un catàleg que inclou psicòlegs especialistes en la pèrdua, «fruit d'un conveni entre l'empresa de serveis funeraris i la delegació de Tarragona del col·legi oficial de Psicologia de Catalunya»; i «un conveni amb l'institut municipal d'Educació de Tarragona per impartir cursos a docents què ajudin a explicar la mort als infants, moltes vegades els grans oblidats en un procés de pèrdua. Aquest curs ha començat la seva primera edició a l'octubre i compta amb 28 inscrits».
A més a més, Emserfumt posa a disposició dels usuaris «la possibilitat de celebrar rituals seculars personalitzats i adaptats als desitjos de la família del difunt. Cada família és un món i nosaltres els hem d'acompanyar».
Botiga on-line a la web del Tanatori
Des del Tanatori també han apostat per renovar la seva pàgina web i transformar-la en «una web més completa, accessible i que presta més serveis». «A la web apareixen les persones difuntes i es pot veure la sala de vetlla, però a més s'ofereix la possibilitat d'enviar virtualment el condol, o fins i tot fer una ofrena. Es poden enviar, també, una flor o una corona i comprar joies dissenyades perquè es puguin posar part de les cendres dels difunts i portar-les sempre com un record permanent».
El Tanatori també està canviant la seva «imatge corporativa» i passa a estar vinculada «a uns arbres que ajuden a entendre que la mort és part d'un procés, part de la vida».
«L'objectiu final de tots aquests canvis és que la gent vegi i, sobretot, senti que el Tanatori està proper i obert a tothom. Tenim al nostre ideari oferir serveis que millorin la qualitat de l'atenció rebuda pels ciutadans i més en un moment de la vida especialment dolorós» ha declarat Mariano Herráinz.