Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa

La nova jornada laboral que podria arribar a tot Espanya sense reducció de sou

Yolanda Díaz ha parlat de la jornada laboral de 32 hores i l'augment dels salaris

El govern espanyol ja fa temps que tempteja el terreny per a una transformació progressiva de la manera de treballar a Espanya. Recentment, es va aprovar un pla pilot per implantar la jornada de quatre dies i el sector d'Unidas Podemos vol avançar ara cap a un model més flexible.

De fet, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest cap de setmana ha llançat una proposta més que ambiciosa: una jornada laboral al gust del treballador sense que el seu salari es vegi perjudicat. Els seus defensors asseguren que n'augmentaria la productivitat.

A més, Yolanda Díaz ha advertit que, en la situació actual, els salaris a Espanya no permeten la subsistència. Per això, ha anunciat la intenció de continuar augmentant el salari mínim interprofessional (SMI), que actualment són 1.000 €. Aquestes són les propostes que es podrien aprovar molt aviat.

Jornada laboral de menys hores

La ministra de Treball ha recordat que «la jornada laboral ha estat sempre un instrument a favor de l'empresari», i ha mostrat la seva intenció de canviar-lo. Ara proposa una jornada laboral de menys hores amb el mateix salari, la qual cosa implicaria, per tant, una pujada salarial per hora treballada.

Imatge d'una persona teletreballant.
El govern espanyol proposa reduir la jornada laboral a 32 hores setmanals. | PIXABAY

Yolanda Díaz ha lamentat que seguim tenint la mateixa jornada laboral que fa un segle. Un dels objectius principals d'Unidas Podemos és reduir la jornada laboral de 40 a 32 hores setmanals. Un objectiu compartit per altres formacions com ara Más País i els principals sindicats.

Díaz ha recordat que, mentre els preus pugen de manera descontrolada, les empreses continuen augmentant-ne els beneficis. Els preus han apujat un 5,7 % al desembre i la inflació dels aliments ha escalat fins al 15,7 %. Per a la majoria de treballadors això suposa no arribar a final de mes.

Promet una pujada dels salaris

La ministra de Treball ha estat molt dura amb els empresaris i ha dit que «engreixen els seus beneficis a costa dels salaris i l'esforç dels treballadors». Segons ha dit, el govern espanyol intervé allà on pot, «però cal fer un pas més perquè amb salaris de 1.000 € o 1.200 € no es pot omplir la cistella de la compra».

Segons el punt de vista de Yolanda Díaz, els empresaris s'estan omplint les butxaques, mentre que les persones treballadores perden qualitat de vida. Per això ha dit que és important seguir amb les pujades graduals de l'SMI. El seu objectiu és aconseguir augmentar-lo fins a 1.100 € el 2023.

Imatge de Yolanda Díaz
Yolanda Díaz ha anunciat que aviat podrien apujar els salaris. | GETTY IMAGES

«Apujarem l'SMI d'una manera rellevant perquè estem vivint una crisi i els salaris no són els causants de la inflació», ha dit la ministra. Segons les seves paraules, els treballadors «no poden sortir colpejats d'aquesta crisi». Ara caldrà veure com es materialitzen els seus desitjos.

Proposta dels agents socials

El salari mínim a Espanya es troba ara als 1.000 € bruts en 14 pagues. L'objectiu del govern espanyol és anar apujant l'indicador fins que quedi en el 60 % del salari mitjà. Mentrestant, els sindicats pressionen per apujar-lo un 10 % de la xifra actual, fins a 1.100 €.

L'últim cop que es van reunir els agents socials, el 21 de desembre, el govern d'Espanya va portar una proposta a les negociacions. L'Executiu va plantejar una pujada entre el 4,6 % i el 8,2 % aquest any. Si la mesura s'acaba tirant endavant, el salari mínim quedaria entre els 1.046 € i els 1.082 € bruts (14 pagues).

En aquesta reunió la patronal es va mostrar a favor d'augmentar els salaris un 4 %, fins a 1.040 € bruts en 14 pagues. Entre el 4 % de la patronal i el 10 % dels sindicats, el govern espanyol haurà de trobar una solució en plena crisi econòmica i un any amb eleccions municipals, autonòmiques i generals.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp