Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà de la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, en roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executi

Nova línia d'ajuts del Govern: 14 milions d'euros per al sector cultural

Les ajudes tenen l'objectiu de compensar pèrdues per cancel·lació d'espectacles i reduccions d'aforaments

Tot i que la pandèmia del coronavirus sembla que va a la baixa i això permet relaxar algunes mesures, el Govern continua treballant per intentar pal·liar els efectes econòmics provocats per les restriccions. L'última actuació en aquest sentit és el nou paquet d'ajuts que va dirigit a un dels sectors més afectats: el cultural.

I és que el Departament de Cultura ha aprovat als consells d'administració celebrats durant el mes de maig més de 14 milions d'euros destinats a noves línies d'ajuts. Aquest fet, assegura el Govern, dona compliment al compromís adquirit amb el sector d'ampliar les subvencions ja existents i obrir noves convocatòries. El segon paquet se suma al que es va aprovar al febrer, que va suposar una injecció extra de prop de 24 milions amb l'objectiu de donar suport als treballadors culturals, companyies i indústries especialment afectades per les mesures restrictives que imposa la covid-19. La nova partida crea una línia específica covid i n'amplia una altra ja existent per un import de 5,3 milions.

L'objectiu del nou programa és compensar pèrdues per cancel·lació d'espectacles d'arts escèniques i concerts durant el període de vigència de l'estat d'alarma, fins al maig del 2021. El període de sol·licitud serà del 8 al 22 de juny. Aquesta línia concreta es dota amb 2,3 milions. La ja existent preveu compensar les pèrdues per la reducció forçada dels aforaments en espais escènics i musicals. El percentatge d'ajut s'incrementa fins al 22% per subvencionar teatres i sales de concerts pel període de confinament municipal (del 9 al 26 d'abril) i el període de sol·licituds s'allarga fins al 23 de novembre d'aquest any. La dotació s'amplia amb 3 milions d'euros.


D'altra banda, pel que fa a les línies ordinàries, se n'han aprovat dues relacionades amb l'àmbit de les lletres catalanes, dotades amb 30.000 i 60.000 euros i dirigida a universitats i instituts de recerca. A més s'ha ampliat la dotació de sis convocatòries, com ara els 80.000 euros més per a la línia de subvencions per a projectes artístics que articulin els sectors professionals en els àmbits de les arts escèniques, la música i les arts visuals per a l'any 2021 (830.000 euros en total).També s'incrementen amb 100.000 euros les activitats dels centres de creació i producció d'arts escèniques, música i arts visuals de caràcter professional en equipaments de titularitat pública per a l'any 2021 (1.680.000 euros); 200.000 euros de la línia de subvencions per a l'organització de festivals i trobades nacionals de cultura popular i tradicional per a l'any 2021 (600.000 euros); i una altra de 205.000 per al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges d'estrena en sales d'exhibició cinematogràfica per a l'any 2021 (1.905.000 euros).A banda, s'amplia amb 230.000 euros la línia de subvencions per al doblatge i subtitulació en català de llargmetratges i sèries per a l'any 2021 (1.230.000 euros) i 70.000 euros de reforç a la subtitulació en català de festivals i mostres audiovisuals a Catalunya (210.000 euros).