Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Persona usant una calculadora i dona gran treballant amb una calculadora i un bolígraf.

La sorpresa que s'emportaran milers de pensionistes amb aquest canvi: en unes setmanes

El canvi a les pensions a partir del 2025 afecta milers de pensionistes a Espanya, amb noves fórmules de càlcul

Les pensions a Espanya estan a punt de canviar de manera significativa a partir del 2025. L'ajust afectarà tant el càlcul de les pensions com els tipus de prestació que es beneficiaran d'aquesta modificació.

La mesura, emmarcada en la reforma iniciada el 2024, està dissenyada per assegurar que els pensionistes mantinguin el poder adquisitiu davant la inflació. I que les pensions més altes també es revaloritzin, cosa que no passava fins ara de manera tan evident.

Augments segons l'IPC i el seu impacte

Les pensions a Espanya s'ajusten cada any segons l'Índex de Preus de Consum (IPC). Això permet que els pensionistes no perdin poder adquisitiu davant l'augment del cost de la vida. El 2024 va portar una revaloració generalitzada, però el 2025 s'hi afegiran nous canvis, especialment per a la pensió màxima.

Els tipus de pensió que més han pujat fins ara han estat aquells que afecten les persones amb menys ingressos. Per exemple, la pensió de viduïtat amb càrregues familiars ha augmentat un 14%, ja que el 95% dels que reben aquesta prestació són dones. L'objectiu del Govern és reduir la bretxa de gènere a les pensions, i aquest tipus de pujada ho reflecteix clarament.

Una dona gran asseguda en una taula revisant documents amb una imatge del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya en un cercle vermell superposat.
La nova manera de calcular la teva pensió et podria sorprendre | Seguridad Social, Getty Images, KatarzynaBialasiewicz

Prioritats en la revaloració de les pensions

El sistema espanyol prioritza certs tipus de pensió a l'hora d'aplicar les pujades. Les pensions no contributives de jubilació i d'invalidesa, per exemple, han rebut un augment del 6,9% el 2024.

Això és perquè són les més baixes i no depenen de les contribucions laborals dels beneficiaris. Aquest ajustament també es va aplicar a l'Ingrés Mínim Vital, que busca cobrir les necessitats bàsiques de les persones amb menys recursos.

D'altra banda, les pensions contributives, les que depenen dels anys cotitzats i les aportacions realitzades, han tingut un augment més moderat. Tot just un 3,8%. Aquest tipus de pensió és més comú entre aquells amb una carrera laboral extensa i contribucions altes.

Dues persones grans caminant de la mà amb un cercle que mostra bitllets d'euro.
Amb aquesta pensió màxima podràs mantenir el teu nivell de vida | Pressmaster, PixaBay, martaposemuckel

L'estopament de la pensió màxima

Un dels canvis més rellevants en la reforma del 2025 és l'estopament de la pensió màxima. Aquest ajustament permetrà que les pensions més altes, que fins ara estaven limitades a una quantia específica, es revaloritzin cada any en un 0,115%. Aquest increment s'aplicarà de manera acumulativa fins a l'any 2050, moment en què la pensió màxima haurà pujat un 20%.

Actualment, la pensió màxima és de 3.175 euros mensuals, distribuïts en 14 pagues. Tot i que sembla una xifra considerable, aquells que estan acostumats a un estil de vida d'acord amb els seus ingressos també pateixen els efectes de la inflació. Aquest augment respon a la necessitat d'ajustar el sistema perquè aquestes persones mantinguin el seu nivell de vida.

El futur de les pensions a Espanya estarà marcat per la capacitat del sistema per adaptar-se als canvis econòmics, socials i demogràfics. Aquestes reformes només són el principi d'un procés que continuarà els propers anys. Especialment amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat del sistema i millorar la qualitat de vida de tots els pensionistes.